20 de juny de 2011
20.06.2011
Moviment del 15-M

Duran diu que l'economia "té segrestada" la política

Diu que està d'acord "amb el manifest genèric de l''indignat', però diu que l'assamblearisme no és la solució

20.06.2011 | 17:44
La protesta dels 'indignats' a Barcelona
Els 'indignats' a 'Neptuno': Video | Galeria

El secretari general d'Unió Democràtica de Catalunya i portaveu de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, ha admès avui que el món financer "té segrestada" la política a nivell mundial, però ha negat que la resposta adequada a això pugui provenir de l'extrema esquerra o de la ultradreta.

El dirigent de CiU ha dit en una entrevista a TV3 que actualment l'economia "està per sobre de la política", un dels elements de queixa del moviment dels 'indignats' reiterat en la manifestació que aquest diumenge ha tret desenes de milers de persones a diversos indrets del país. En aquest sentit ha assegurat que està d'acord "amb el manifest genèric de l'indignat", però més enllà d'això ha discrepat en la fórmula per afrontar el problema. La resposta, ha dit, "no és l'assemblearisme", sinó la "política".

Duran ha reconegut que hi ha "causes socials" que justifiquen la indignació, que són "la crisi i l'atur", i ha reclamat reformes urgents que, al seu parer, no s'estan fent. Però de la mateixa manera ha considerat que les acampades públiques, com les continuen en alguns indrets, com a la plaça de Catalunya de Barcelona, "s'han d'acabar". Segons ha dit "és ocupació d'un espai públic" i "les lleis no ho permeten".

En l'entrevista Josep Antoni Duran i Lleida ha dit: "L'economia està per sobre de la política. Estic d'acord amb el manifest genèric de l'indignat. Això no és bo. Però la resposta no és l'assemblearisme, no és l'extrem de l'esquerra o l'extrem de la dreta. La resposta és una resposta política que neix de determinades ideologies que la poden tenir, sempre i quan l'apliquin".

Ha estat una reflexió durant una entrevista en la qual ha admès que calen canvis també en el món polític. En aquest sentit s'ha declarat "segrestador de la política" en tant que el seu partit no ha sabut donar respostes a les inquietuds catalanes, com per exemple "un sistema electoral propi per a Catalunya".

També ha lamentat que les crides dels 'indignats' no estan tenint resposta, perquè les seves preguntes reclamen unes reformes que no s'estan fent. Aquestes reformes han d'aconseguir disminuir el 45% d'atur juvenil actual, una situació que porta a que molts joves pensin en el funcionariat com una bona sortida de futur. I "un país en què els joves volen ser funcionaris, és un país que no té futur", ha dit.

Per això ha apostat per una potenciació de l'economia "productiva" per sobre de l'"especulativa" que, segons ha denunciat, és la que "ha triomfat" durant molt de temps al país.

Però continua fidel a les tesis del capitalisme, perquè "l'alternativa són l'anarquia i el comunisme, i ambdues han fallat". Això sí, admet que el mercat "no és just" i que "s'ha de corregir". Per això defensa "l'economia social de mercat".

SI creu que només des de "la recuperació de la sobirania política" hi haurà canvis

D'altra banda, Solidaritat ha valorat la manifestació dels 'indignats' de diumenge com "l'eclosió d'un malestar". El secretari general, Uriel Bertran, però, ha volgut avisar els participants a la marxa que només des de "la recuperació de la sobirania política" i de les competències es podran abordar els "canvis de fons" que el moviment vol. Bertran ha volgut posar de manifest que, a excepció de les demandes en educació, la resta de canvis que plantegen només es poden fer des de les Corts Espanyoles, per ser els estaments estatals els que ostenten les competències. Amb tot, el dirigent de SI ha retret a la majoria de partits catalans, i especialment a CiU i PSC, que "no aportin solucions" a la situació actual.

Davant la massiva convocatòria dels 'indignats' del passat diumenge, Uriel Bertran ha volgut aquest dilluns demostrar que des de SI "aportem les nostres propostes" per donar cabuda a les reivindicacions dels convocants i participants en la marxa. I és que el secretari general de Solidaritat ha volgut així marcar diferències entre l'actitud de la seva formació i la d'altres partits, sobretot de CiU i PSC, als que ha acusat "estar disposats a fer només canvis superflus" que no donarien resposta a les demandes dels 'indignats'.

"La política catalana li va donant voltes, però la majoria no aporten solucions sobre la taula", ha sentenciat parlant del "malestar" expressat en la manifestació. En aquest sentit, Bertran ha assegurat que propostes com "la fi de l'espoli fiscal per presentar uns pressupostos que es destinin a lluitar contra la crisi" o "la reducció d'un 20% del sol dels càrrecs de designació política de la Generalitat per destinar-ne l'estalvi a polítiques socials" sí ajudarien a donar cabuda a alguns dels impulsos que demanen els 'indignats'.

Amb tot, Bertan ha remarcat que només des de "la recuperació de la sobirania política" per Catalunya es podran "fer els canvis que es reclamaven ahir diumenge", perquè "les competències de moltes de les demandes que fan les tenen les Corts Espanyoles". "Ha d'haver-hi un canvi de fons. No s'abordarà un canvi de fons des de canvis superflus", ha sentenciat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema