Els catalans gastaran una mitjana de 57 euros en les rebaixes d'estiu, enfront dels 72 euros de l'any passat. A l'Estat espanyol, cada ciutadà es gastarà de mitjana 50 euros, 15 euros menys que l'any passat. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi de la Federació d'Usuaris i Consumidors Independents (FUCI), realitzat a nivell estatal per conèixer el desemborsament econòmic que tenen previst fer els ciutadans en la temporada de rebaixes, que a Catalunya començaran el proper 1 de juliol.

Aquesta radiografia dels consumidors ha estat realitzada mitjançant una enquesta a 1.500 consumidors, entre la segona quinzena del mes de maig i la primera setmana de juny, ha informat FUCI en un comunicat.

Madrid, País Basc i Catalunya seran les autonomies més consumistes, mentre que Múrcia, Extremadura i Canàries són les que menys despesa faran durant els dos mesos que duren les rebaixes.

Segons la presidenta de FUCI, Agustina Laguna, "el fet que si bé ha hagut un considerable augment dels consumidors que tenen pensat comprar en rebaixes també hi haurà un significatiu descens en la despesa prevista. Els 50 euros de mitjana que gastaran els espanyols suposen l'import més baix des de l'arribada de l'euro".

"Aquestes dades evidencien la crisi econòmica que pateixen els consumidors espanyols que han passat d'anar a les rebaixes per renovar el seu vestuari a comprar el absolutament imprescindible per la seva malmesa economia", ha assenyalat.

Respecte a les decisions de compra, nou de cada deu ciutadans comprarà alguna cosa en rebaixes, i són les dones les que ho faran en major percentatge, en un 94% enfront del 81% dels homes.

La roba i / o complements segueixen sent els articles més demandats en rebaixes pels consumidors, mentre que els articles de tecnologia i mobiliari perden adeptes.

Sobre les mesures d'estalvi previstes, el 19% dels consumidors evitarà les marques, un 37% comprarà el que estigui més rebaixat i un 39% només el que necessita. D'altra banda, un any més s'observa un important desconeixement dels drets i deures dels consumidors.

Així, només un 19% dels compradors coneix que la garantia dels béns de caràcter durador és de dos anys. La FUCI advoca per un consum racional, calculat i exigent durant les rebaixes i recorda que aquestes són en el preu i no en la qualitat.

Per això, l'organització de consumidors recomana fixar un pressupost previ i respectar-, fer una llista de les compres; revisar amb atenció les etiquetes, i observar que en cada producte s'indica, de manera clara, el preu anterior i el preu rebaixat o, si no, el percentatge de rebaixa.

Els mitjans de pagament, com ara targetes, seguiran en vigor durant les rebaixes, llevat que s'indiqui en l'establiment, de forma visible, la seva no acceptació.

L'establiment ha d'acceptar les devolucions i / o canvis dels productes defectuosos, la venda està prohibida en rebaixes, assenyala la FUCI.