El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha anunciat aquest dilluns a Vilanova del Camí (Anoia) que el Govern es compromet a "anar més enllà" del compromís de la Unió Europea de reduir en un 20% les emissions de C02 per a l'any 2020 i ha afirmat que es plantegen "aconseguir una reducció del 30%".

Recoder ha expressat que un dels" principals problemes mediambientals de la humanitat" és el canvi climàtic i que en aquests moments el Govern està "adoptant les mesures necessàries" perquè el país sigui "independent energèticament". Recoder ha inaugurat a Vilanova del Camí la coberta solar fotovoltaica autoportant més gran d'Europa del Centre Logístic d'Abacus.

Recoder ha explicat que la Unió Europea es va comprometre a reduir un 20% les emissions de CO2 per a l'any 2020 a partir dels nivells d'emissions del 1990. El conseller de Territori i Sostenibilitat ha afirmat que el Govern es planteja "anar més enllà" d'aquest compromís i aconseguir que la reducció sigui del 30%.

En aquest context, el Govern està elaborant un Pla d'Energia i Canvi Climàtic que, segons Recoder, ha de permetre adoptar les mesures necessàries per "ser independents energèticament" i "avançar en el compliment" de la reducció de les emissions de CO2. Recoder ha recordat que en aquests moments un dels principals problemes mediambientals de la humanitat és el canvi climàtic.

Inauguració de la coberta solar autoportant del Centre Logístic d'Abacus

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha participat aquest dilluns en la inauguració de la coberta solar fotovoltaica del Centre Logístic que Abacus té a Vilanova del Camí (Anoia). Recoder ha destacat que es tracta d'una coberta de gairebé 15.000 metres quadrats i que és una aportació al sistema energètic "molt important". En aquest sentit, Recoder ha dit que l'energia solar és "infinita" i que "permet cobrir les nostres necessitats elèctriques sense produir cap mal al medi ambient".

La nova coberta solar és única a Europa per les seves característiques d'eficiència i l'ús de tecnologia puntera, segons ha explicat Alfred Puig, director de l'empresa Sud Energies Renovables. Són un total de 14.521 metres quadrats de plaques solars que utilitzen una tecnologia feta amb mòduls d'alt rendiment.

La producció d'energia anual de la coberta solar fotovoltaica del Centre Abacus és de 2.282.749 kWh l'any, dada que equival a donar llum a 691 habitatges, o bé al consum energètic de 2.000 persones. Aquesta producció suposa una facturació de 730.480 euros cada any i un estalvi anual en emissions de gasos contaminants de 1.557 tones de CO2.

Aposta per la logística

L'alcalde de Vilanova del Camí, Joan Vich, ha destacat que la instal·lació del Centre Logístic d'Abacus va suposar una "inversió molt important" per un territori que tenia "fam de noves activitats industrials". Vich ha afirmat que aquesta planta obria noves possibilitats econòmiques per "una de les comarques més afectades per la crisi".

En aquest sentit, l'alcalde de Vilanova del Camí ha ressaltat que la logística és una activitat que "obre noves oportunitats pel territori", ja que vol dir també una "millora en les infraestructures". Per la seva banda, el conseller Recoder ha afirmat que durant un temps la logística "ens feia una mica de for" però que ara és una activitat a la qual "tots ens abracem".

Recoder ha expressat que la iniciativa d'Abacus ha de ser un exemple perquè altres empreses optin per instal·lar-se a l'Anoia. Per Recoder, amb l'obertura de l'Eix Diagonal, la centralitat de l'Anoia "serà més gran" i s'obriran noves relacions "entre les comarques veïnes i noves oportunitats econòmiques".