El PP ha obtingut el novè regidor a Barcelona en detriment de CiU, que passarà a tenir 14 edils, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi donat la raó als populars, que havien recorregut per validar paperetes considerades nul·les a les eleccions municipals del 22 de maig.

La resolució ha donat als populars 57 vots més que, inicialment, havien estat declarats nuls. De fet, només necessitava 56 sufragis més per obtenir el novè regidor, per la qual cosa l'obtindrà per dos vots i l'Ajuntament deBarcelona estarà format finalment per 14 regidors de CiU, 11 del PSC, 9 del PP, 5 d'ICV-EU iA i dos de UxB, la coalició que integra a ERC.

La resolució del recurs contenciós electoral del PP, que va obligar a posposar fins a l'1 de juliol la investidura del nou alcalde, Xavier Trias (CiU), donarà entrada al consistori a María Elisa Casanova (PP), en detriment d'Elena Turalló, que va ser la número 15 a la llista de la federació.

Aquesta situació posarà en una situació encara més difícil el futur govern de Trias, que sempre ha afirmat que governarà ell sol en minoria, encara que col·laborant amb els grups, ja que la majoria absoluta se situa en 21 edils i serà el Govern municipal amb menys regidors de la història.

Segons que va informar el TSJC, l'execució de la sentència anirà a càrrec de la Junta Electoral de Zona que, de manera immediata, haurà d'establir quins són els resultats electorals definitius.

En el procés davant el TSJC, CiU va intentar que s'admetés el principi d'inalterabilitat de la llista electoral, i va reclamar en el recurs que es considerés la legalitat de 17 vots considerats nuls per tenir alguna marca, una petició que el tribunal va desestimar ja que no hi havia reclamacions anteriors en les juntes de zona i la JEC, sense la qual no podria procedir.

Sense dubtes racionals

La secció quarta de la sala del contenciós administratiu del TSJC constata que no es produeix "cap dubte racional" que els electors han desitjat expressar el seu vot pel PP en els casos que s'assenyala el nom d'algun candidat popular amb una creu, un punt o a una aspa.

"Col·locar un signe al costat del nom del candidat no suposa cap de les irregularitats esmentades, ja que no es modifica el vot, ni s'afegeix res, ni tampoc s'ha alterat la papereta, sinó només s'ha dibuixat un signe al costat d'un, dos o tres noms de candidats", exposa en la resolució.

El TSJC ha defensat que cal buscar la proporcionalitat en cada cas de reclamació electoral, i ha fet prevaldre la veritat material, interpretant la norma jurídica sempre en el sentit més favorable a l'efectivitat del dret a sufragi, i el principi de conservació dels actes vàlidament celebrats.

Si bé ha ratificat la validesa de tres vots que ja va validar la JEC malgrat contenir propaganda electoral, ha justificat que no són vàlides paperetes amb expressions com "Sí, sí" i "t'estimo Alicia guapa", en referència a la presidenta del PP català, Alicia Sánchez Camacho.

Tampoc ha considerat vàlids vots amb l'expressió de "No ens representeu", una de les consignes més repetides pels "indignats" del moviment del 15M, ni els que contenien insults, una papereta amb un cèntim d'euro ni alguna que ha estat trencada per la meitat.

La reacció de CiU

El futur primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, el convergent Joaquim Forn, va anunciar que CiU presentarà recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional (TC) després que la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi donat al PP el novè regidor en detriment de la federació.

En un comunicat, Forn va expressar el "respecte" de CiU cap a la resolució però abans de tres dies presentarà un recurs d'empara davant el TC, i confia que "la doctrina fins ara establerta pel Constitucional restituirà el quinzè regidor per a CiU, en la línia de les resolucions que fins ara han pres les Juntes Electorals de Barcelona i la Central".

Va explicar que la presentació del recurs per part de CiU no para ni endarrereix ni un sol dia la constitució del consistori prevista per a l'1 de juliol, quan ha de prendre possessió el futur alcalde, el convergent Xavier Trias, i que ja es va endarrerir tres setmanes per la presentació del recurs contenciós electoral del PP davant el TSJC.

Joaquim Forn va defensar que Barcelona necessita ara un nou govern amb capacitat per afrontar la crisi econòmica, de donar respostes a les necessitats socials dels qui passen dificultats i de "recuperar la confiança de la gent en una ?administració municipal que ha de ser exemple d'austeritat i eficiència".