El conseller d'Interior, Felip Puig, ha anunciat aquest dijous que els Mossos s'hauran d'adaptar als nous mètodes violents i per aquest motiu les unitats d'ordre públic i antiavalots es reforçaran, s'ampliarà l'ús de càmeres per identificar els violents i es crearà una unitat específica dins de la Divisió d'Informació per investigar i buscar proves contra els violents per intentar garantir la seva condemna en un judici. Puig, que ha comparegut al Parlament per explicar el dispositiu policial del 15-J contra els 'indignats' que protestaven a les portes de la cambra catalana, també ha recordat que justament en el ple de la setmana passada es va aprovar una moció per trobar nous mecanismes de lluita contra aquests elements violents.

El conseller d'Interior s'ha compromès davant el Parlament a "exprimir al màxim" el Codi Penal per buscar noves vies de condemna als violents en les manifestacions. Puig ha retret a ICV-EUiA que el Codi Penal "ha acumulat pols i rovell durant quatre anys" i ara ell el vol utilitzar a fons perquè els violents no surtin impunes. En aquest sentit, ha concretat que la unitat especialitzada contra la violència urbana buscarà proves i redactarà atestats policials més concrets per poder imputar més delictes i més greus als detinguts.

A més, ha explicat que dos comissaris s'encarregaran del cas. Un d'ells es coordinarà amb la fiscalia i tindrà una visió global dels fets. L'altre, el cap de la Divisió d'Informació, seguirà quatre línies d'investigació, que duraran setmanes, a base de recopilar informació i imatges i rebre denúncies dels diputats. S'intentarà identificar els manifestants que van coaccionar o impedir l'accés als diputats; els que van agredir els diputats, els que van agredir mossos o altres ciutadans, i els que van promoure la concentració.

En aquest sentit, diu que els investigadors i la fiscalia intentaran avançar en "nova jurisprudència perquè en molts casos no s'ha avançat prou, anirem a totes", ha dit.

Contestant al diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch, ha dit que ell està traient els Mossos del "pou" on, segons ell, els va ficar el conseller Joan Saura. "Estic complint el programa electoral", ha reblat. Davant de les crítiques de l'oposició, Puig ha dit que la foto on se'l veu baixant de l'helicòpter fent el signe de la victòria està treta de context, ja que només saludava uns mossos.

En qualsevol cas, en la seva compareixença al Parlament, el conseller ha dit que no està "del tot satisfet" amb el resultat del dispositiu policial del 15 de juny, que va impedir que els 'indignats' bloquegessin la cambra, assolint així el principal objectiu marcat. Segons ell, "les coses podien haver sortit millor, però també pitjor", tenint en compte el número de manifestants i el fet que s'havia de custodiar el perímetre de quatre quilòmetres del parc de la Ciutadella. En aquest sentit, com ja va reconèixer a la roda de premsa de la setmana passada, ha dit que els Mossos d'Esquadra s'hauran d'adaptar als nous mètodes de violència urbana, canviant estratègies, mètodes i disposar de nous instruments.

Només començar, Puig ha agraït als diputats la seva "actitud i unitat" posposant el debat polític i la crítica al dispositiu policial, així com la "reacció unànime" contra els violents, cosa que, segons el conseller, va ajudar a solucionar parcialment els incidents i a deslegitimar-los, millorant l'escenari previst a la tarda, quan es podia haver bloquejat la sortida dels parlamentaris. Aquí, ha lamentat que tot i buscar-los, la conselleria no trobés "interlocutors fiables, mediadors solvents".

Acte seguit ha fet una mica d'autocrítica i ha admès que tot i aconseguir-se els objectius de no endarrerir la celebració del ple, no està "del tot satisfet" perquè les coses podien haver sortit "millor", però també pitjor. Per Puig, l'objectiu es va aconseguir amb alguna "petita incidència", amb moltes més dificultats de les previstes, cosa que va portar a utilitzar "mètodes excepcionals, contemplats només per reaccions d'emergència", com és el cas dels helicòpters.

En aquest sentit, ha explicat que es van descartar altres mètodes perquè els diputats entressin, com un comboi de cotxes, "massa fràgils" i amb massa problemes per desallotjar la porta principal. A més, s'ha preguntat si tots els diputats haguessin acceptat entrar amb altres mecanismes, si no haguessin vist abans la violència d'alguns dels manifestants.

De fet, ha admès que un dels principals errors va ser que el cordó policial es va veure superat quan una de les comitives va voler arribar al parc a través del carrer Sardenya, i no l'avinguda Meridiana com està previst.

Puig ha reiterat que la crisi econòmica situa el país "al final d'una etapa" i que en el futur hi haurà un "nou ordre econòmic i social", cosa que també inclou "nous mètodes de violència urbana", especialment en algunes ciutats europees, entre elles, Barcelona. Per això, aposta per buscar solucions noves a problemes nous, cosa que no poden fer els polítics sols, sinó que la societat els haurà d'acompanyar, ha dit.

"Violents amagats entre la tropa d'infanteria d'indignats anònims no violents"

El que va començar com una "acampada espontània" el 15 de maig, va evolucionar, segons Puig, cap a incidents "delictius" d'uns quants emparats en un "anonimat col·lectiu" amplificat per la "cobertura dels mitjans de comunicació". Els violents, segons ell, es van "amagar sota l'activisme no violent", entremig de la "tropa d'infanteria d'indignats".

El conseller ha opinat que "la violència no té suport en aquest país, des de fa segles, però no té sempre el rebuig necessari; es condemnen els actes de violència, però no s'aïllen els violents". Justament ha instat els 'indignats' a identificar els violents i a ajudar la policia a trobar-los. Per a Puig, cal una "actitud social clara" en contra de les expressions violentes, perquè els delictes no poden tenir permissivitat ni impunitat.