El Govern català i l'oposició es van embrancar ahir al Parlament en una picabaralla per les polítiques d'ocupació i el paper més rellevant que la Generalitat vol donar a les agències privades de col·locació en la lluita contra les altes taxes d'atur.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, i la secretària d'Ocupació i Relacions Laborals, Esther Sànchez, van explicar als diputats en comissió parlamentària les línies estratègiques del nou Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), encara que sense concretar quines actuacions es duran a terme.

La llarga exposició d'una hora d'Esther Sànchez, amb Power Point inclòs, va defraudar a tots els partits de l'oposició, que van retreure al govern que anés al Parlament sense comptar amb un pla detallat d'actuacions ni un calendari.

L'oposició va lamentar a més que s'hagin invertit set mesos a tenir preparada l'oferta de formació del SOC per a 2011, que va sortir publicada al DOGC dimarts i que preveu una reducció dels recursos de 7 milions d'euros en relació amb l'any anterior.

El diputat del PSC Jaume Collboni va denunciar que el SOC està "paralitzat" i que "hem perdut un any de formació", mentre que Oriol Amorós (ERC) va lamentar que els nous cursos dirigits a aturats no podran iniciar-se probablement fins al mes d'octubre.

El paper que tindran les agències privades de col·locació en el futur a Catalunya, quan el Govern conclogui la reestructuració del SOC, també va centrar les intervencions dels diputats, després que Esther Sànchez fes referència a l'aposta decidida del Govern per impulsar la col·laboració amb elles.

Sànchez va assegurar que "els vincles que establirem amb elles no necessàriament han de ser pecuniaris".

Requisits de qualitat

A les agències que treballin amb el SOC, que podran ser empreses amb o sense ànim de lucre, se'ls exigirà que compleixin uns requisits de qualitat i que ofereixin una formació de qualitat i ajustada a les necessitats dels aturats, en especial al col·lectiu amb més dificultats per trobar feina, segons que va dir aquesta responsable.

El republicà Oriol Amorós va ser el més crític amb els plans de col·laboració amb les agències privades de col·locació i va advertir que "no es pot fer negoci i usura amb la part més feble de la societat".

Mena va qualificar les crítiques d'"injustes" i va recordar que, a més del treball de preparació de la reestructuració del SOC, la conselleria que dirigeix havia dut a terme actuacions tan importants com la selecció i formació de treballadors per entrar a Seat i fer-se càrrec de la producció del nou Audi Q3.

La secretària d'Ocupació va expressar la seva indignació per les crítiques de paralització del SOC i va assegurar que havia aconseguit "en un temps rècord de sis mesos" detectar les necessitats de formació i clarificar els recursos que existien.