El conseller d'Interior, Felip Puig, va anunciar ahir la creació d'una unitat específica dins de la Divisió d'Informació dels Mossos d'Esquadra per investigar i buscar proves contra els violents per intentar garantir la seva condemna en un judici. Puig ho va dir durant la seva compareixença al Parlament per explicar l'operatiu policial de la setmana passada per garantir l'entrada dels diputats a la cambra davant de la concentració d'"indignats" a les portes del Parc de la Ciutadella. Puig va admetre no estar "del tot satisfet" amb el resultat del dispositiu, tot i remarcar que es van complir els objectius. L'oposició va carregar contra Puig per "improvisació" i "incompetència".

En la seva compareixença al Parlament, Puig va reiterar que s'estan generant nous mètodes de violència urbana i que la policia s'hi ha d'adaptar canviant estratègies i procediments, així com proveint-se de nous instruments. El conseller també va dir que es reforçaran les unitats d'ordre púbic i els antiavalots, així com que també s'ampliarà l'ús de càmeres per identificar els violents. Puig va explicar que dos comissaris s'estan encarregant del cas. Un d'ells es coordinarà amb la fiscalia i tindrà una visió global dels fets, mentre que l'altre, el cap de la Divisió d'Informació, seguirà quatre línies d'investigació.

L'objectiu d'aquestes investigacions passaran per identificar els manifestants que van coaccionar o impedir l'accés als diputats, els que van agredir els diputats, els que van agredir Mossos o altres ciutadans i també aquells que van promoure la concentració. Puig va dir que els investigadors i la fiscalia intentaran avançar en "nova jurisprudència perquè en molts casos no s'ha avançat prou" i es va comprometre a "exprimir el codi penal" perquè els violents no quedin impunes. De fet, creu que el codi penal "ha acumulat pols i rovell durant quatre anys".

Les crítiques

Des de l'oposició es va criticar el conseller i els partits van denunciar "improvisació" i "incompetència". El diputat del PSC Joaquim Llena va assegurar que, si ell fos el responsable d'Interior, "hauria renunciat al càrrec", convidant-lo així a marxar. Llena va acusar Puig de "dilapidar el seu capital polític i fer un flac favor a la seguretat".

El diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch va ser directe en tornar a demanar la dimissió del conseller i va coincidir amb el diputat d'ERC Oriol Amorós en demanar al president Artur Mas que nomeni algú "que en sàpiga, de seguretat" al Departament d'Interior si decideix mantenir a Puig en el càrrec. ERC, però, no va demanar la dimissió de Puig, mentre que Bosch va demanar que el CEO "analitzi l'impacte social de l'actuació dels Mossos a la plaça de Catalunya i al Parlament".

El diputat del PPC Pere Calbó va reclamar celeritat per "identificar i portar davant de la justícia" els qui van provar els incidents i també als "convocants" de la prostesta. Calbó va qualificar de "gran error" que la policia no preparés un dispositiu que acompanyés els diputats des dels seus vehicles fins a l'entrada del Parc de la Ciutadella.

Per la seva banda, el diputat de SI Alfons López Tena va lamentar que "es va llençar els diputats catalans a una mena de linxament al carrer sense cap mena de protecció".