"Tothom queda avisat. No hi haurà cap altre avís". Amb aquesta contundència, el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, avisa el president espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, de que o comença a fer reformes amb les condicions que CiU li demana, o haurà de convocar eleccions. L'advertència l'ha fet en la seva carta setmanal als militants del partit, en parlar de l'abstenció de CiU al Congrés en la reforma de la negociació col·lectiva. El líder d'Unió posa el procés d'exemple per explicar que "si el govern de l'Estat no modifica el reial decret en els termes de què hem parlat, voldrà dir que no sap, no vol o no pot fer reformes", i això, diu Duran, abocaria els socialistes a convocar eleccions.

Josep Antoni Duran i Lleida aprofita aquest divendres la seva carta web per parlar de la reforma de la negociació col·lectiva que, sense un acord entre sindicats i patrolan, el govern espanyol ha aconseguit treure endavant al Congrés amb l'abstenció de CiU, PNB, CC i UPN. A més d'explicar les negociacions que va tenir amb els socialistes i com els va advertir que CiU no salvaria el projecte si ho havia de fer en solitari junt al PSOE, Duran deixa anar quin creu que són els pasos que ara ha de seguir el govern espanyol.

En aquest sentit, el líder d'Unió considera que "en la tramitació s'ha de consolidar la incorporació d'aspectes fonamentals per trencar amb la rigidesa laboral i per animar la contractació i creació de feina", i alerta a la societat que, si no és així i "el govern de l'Estat no modifica el reial decret en els termes de què hem parlat i sobre els quals s'han compromès", voldrà dir que "el govern del PSOE no sap, no vol o no pot fer reformes". "I si no és capaç de fer aquesta, encara menys ho serà per fer-ne d'altres", sentencia a la carta.

Duran reitera també l'avís de que "o Rodríguez Zapatero fa reformes, o és l'hora que es plantegi anar-se'n a casa". "Que ningú no digui que no he avisat amb temps. O Rodriguez Zapatero fa ara la reforma de la negociació col·lectiva amb els continguts que hem pactat, o que convoqui eleccions", adverteix, tot afegint que per ell "anar passant el temps i no fer res no és guanyar temps per a ningú, ni tan sols per al candidat socialista; és perdre-ho tot".

Però a més de parlar de la reforma de la negociació col·lectiva, Duran aprofita l'inici de la seva carta per recuperar la seva opinió sobre les manifestacions dels 'indignats', que van centrar el seu text la setmana passada. Ara, però, compara les protestes protagonitzades pel moviment a Barcelona amb la que hi va haver dimarts i dimecres a Madrid. De les manifestacions de la capital espanyola diu que "no eren molts, uns centenars a tot estirar", però destaca que "la seva actitud era reivindicativa, però festiva i òbviament pacífica". "No hi va haver cap incident, cap problema, cap signe de violència", descriu. I això dona peu a Duran per "reafirmar" la seva teoria de que "a Barcelona, a diferència de Madrid, hi ha un gran contingent d'antisistemes" i que "les autoritats de la ciutat comtal hi tenen una gran responsabilitat". "Allò que tantes vegades he dit i que recordava divendres passat: Barcelona ha estat i és la capital dels antisistema", sentencia.