L'estafa a un veí de Villena (Alacant) ha permès a la Guàrdia Civil desarticular un negoci irregular de venda de cadells de gos en mal estat de salut per Internet, que partien de Càceres i Badajoz, i detenir una parella a Tarragona acusada dels delictes d'estafa, intrusisme professional, falsificació de documents i actuació contra la protecció dels animals domèstics.

Segons va informar la Guàrdia Civil, els detinguts, un home de 40 anys i una dona de 48 de nacionalitat espanyola, podrien haver rebut uns 25.000 euros per la transacció, entre el preu dels animals i les despeses d'enviament. A aquesta quantitat s'hi hauria de sumar els més de 5.000 euros que les 66 víctimes denunciants, de tot Espanya, van haver de pagar al veterinari, a causa del mal estat de salut en què es lliraven els gossos.

Els fets es remunten al mes de juliol de 2010, quan la Guàrdia Civil va tenir coneixement que un veí de la població alacantina de Villena havia adquirit un cadell a través d'una pàgina web que publicitava una sèrie de característiques en els gossos que, una vegada rebut i pagat l'animal, no es corresponien amb les demandes. A l'anunci al qual va respondre el veí de Villena s'oferien pastors alemanys amb excel·lents línies de sang, per bellesa, pedigrí, vacunats i desparasitats, a més, de tenir garantia sanitària. Tot i això, l'animal era lliurat totalment desnodrit, amb símptomes de deshidratació, sang en els excrements, estupor, debilitat generalitzada i incapaç de posar-se dret. El cadell, que "era enviat ja malalt i moribund", moria la tarda de l'endemà.

Així, el cadell va ser lliurat amb una cartilla sanitària no oficial en la qual figuraven les vacunes que suposadament li havien estat administrades, tot i que les anotacions no estaven signades per cap veterinari, sinó pel mateix criador.

Operació Can-Can

Davant dels fets, la Guàrdia Civil va iniciar un operatiu que va denominar Operació CAN-CAN per identificar, localitzar i detenir els presumptes autors de la venda. Després de les primeres recerques a Internet, els agents van comprovar que en una pàgina hi havia centenars d'anuncis de les mateixes característiques que oferien cadells de diverses races.

Així, van obtenir un primer llistat de clients i van descobrir que en sis mesos els ara detinguts haurien, suposadament, venut més de 360 gossos a diferents poblacions espanyoles. Existia un denominador comú: els enviaments dels cadells partien des de Càceres i Badajoz, que d'alguna manera delimitava la zona geogràfica en què s'han centrat les investigacions.

Posats en contacte amb les persones que figuraven en el referit llistat, van comprovar que una majoria dels animals rebuts estaven malalts, amb diarrees, donaven positiu a un virus que afecta l'aparell digestiu, presentaven signes d'haver-los estat extirpada una hèrnia, i fins i tot un d'ells havia estat lliurat amb un sol testicle.

Una vegada localitzat el xalet de Tarragona des del qual operaven, el 15 de juny es va procedir a la detenció d'aquestes dues persones, a les quals se'ls van imputar nombrosos delictes.

Després de l'escorcoll domiciliari, es van intervenir, entre d'altres efectes, sis gàbies per a gos amb abundant paper de diari i de tipus absorbent, dos cadells femella de pastor alemany (sense microxip identificatiu) i un cadell femella de buldog francès (amb microxip) engabiats, vacunats, amb cartilles veterinàries i preparats per a la seva venda.

A més, van ser requisades 15 cartilles veterinàries oficials numerades amb les dades d'altres tants gossos que no hi van aparèixer, documents manuscrits amb anuncis a Internet per a la venda de cadells i anotacions amb nombroses direccions i filiacions.