El president del grup socialista al Parlament, Joaquim Nadal, va pronosticar ahir que en el nou PSC que sorgirà després del congrés de tardor hi haurà una "bicefàlia" perquè el candidat a les eleccions catalanes d'aquí a quatre anys i el seu líder orgànic seran persones diferents. "Anem cap a la bicefàlia", va avançar Nadal, en indicar que aquesta fórmula és la que necessita el partit per visualitzar el consens i la unitat.

Nadal va augurar que del congrés no sortirà el candidat a les catalanes, tot i que és una qüestió que haurà d'afrontar la nova direcció "amb urgència", i entre els requisits que ha de complir, és que pugui presentar-se no només a les autonòmiques de 2015, sinó també a les següents. Va advocar per una nova direcció del partit integradora, amb joves i alcaldes que ara no són a l'executiva, i va recalcar que el principal objectiu del congrés ha de ser trobar una "síntesi, una nova unitat, una fosa i no una refundació", com han defensat alguns dels membres de l'executiva socialista.

A més, va dirigir un missatge als crítics, els quals van lamentar que el nombre de delegats sigui inferior al d'altres congressos, i els va instar a no fer de les qüestions reglamentàries un "escull", tot i que va admetre que calen els canvis en l'estructura orgànica del partit. "Serà un congrés obert i participatiu i ningú vol controlar-lo perquè sap que no es pot controlar", va dir Nadal, qui va considerar que difícilment es modificaran les bases del congrés, ja que les va aprovar el consell nacional del 18 de juny.

D'altra banda, una de les missions que tindrà la nova executiva serà la de pactar un "nou protocol d'entesa" que reguli les relacions entre PSC i PSOE, va avançar.

"Són dos partits independents tot i que a Madrid hi hagi qui no s'ho cregui", va indicar Nadal, després de rebutjar el grup propi a les Corts i inclinar-se perquè en les qüestions que afectin Catalunya els diputats del PSC puguin votar diferent de la resta de parlamentaris socialistes, cosa que ha de decidir la direcció del PSC.

En qualsevol cas, té clar que no cal convertir "cada votació en un aquelarre" entre PSC i PSOE, però en determinades qüestions els socialistes catalans han de marcar perfil propi.

Pel que fa a l'activitat al Parlament, Nadal va defensar que el PSC tanqui acords amb CiU en els grans temes, cosa que segons va recordar, en el pacte d'investidura que va segellar amb Artur Mas, i que amb el seu gir neoliberal, el Govern ha "dinamitat".

Malgrat això, va insistir que calen acords CiU-PSC en àmbits com la llei electoral -que ha d'estendre la proporcionalitat-, la reforma del CAC i de la CCMA i també en alguns apartats de la polèmica llei òmnibus. En aquest sentit, va indicar que el PSC vol facilitar la tramitació d'aquells punts de la llei òmnibus vinculats a la "simplificació administrativa", sempre que hi hagi un procés de diàleg amb el grup de CiU, a diferència del que ha ocorregut en els pressupostos.

Nadal es va mostrar optimista d'arribar a acords en alguns aspectes si la llei se subdivideix en quatre normes, i si la federació "n'elimina qüestions ideològiques en quëstions dels serveis sanitaris i ocupació". "Podem acordar no presentar una esmena a la totalitat" en el relatiu a la simplificació administrativa en els punts de la llei en què no es posa "una destral a l'estat del benestar i es liquida l'herència del tripartit".

"CiU s'ha lliurat al PP"

Finalment, Nadal va recalcar que en les negociacions pressupostàries mantingudes entre CiU i PSC, en cap moment la federació va oferir als socialistes "pau a canvi de territoris". Segons la seva opinió, CiU s'ha lliurat al PP perquè així ho ha volgut i perquè s'ha tancat en banda malgrat les reunions bilaterals que va mantenir Mas amb el mateix Nadal i l'encara líder del PSC, José Montilla.