El president del grup socialista al Parlament, Joaquim Nadal, ha explicat en una entrevista d'Europa Press, que una de les missions que tindrà la nova executiva del PSC serà la de pactar un "nou protocol d'entesa" que reguli les relacions entre PSC i PSOE, ha avançat.

"Són dos partits independents encara que a Madrid hi hagi qui no s'ho cregui", ha indicat Nadal, rebutjant el grup propi a les Corts i inclinant perquè en les qüestions que afectin a Catalunya els diputats del PSC puguin votar diferent de la resta de parlamentaris socialistes, el que ha de decidir la direcció del PSC. En qualsevol cas, té clar que no cal convertir "cada votació en un akelarre" entre PSC i PSOE, però en determinades qüestions els socialistes catalans han de marcar perfil propi.

D´altra banda, Nadal ha pronosticat que en el nou PSC que sorgirà després del congrés de tardor hi haurà una "bicefàlia" en què el seu candidat a les eleccions catalanes d'aquí a quatre anys i el seu líder orgànic seran persones diferents.

Nadal ha augurat que del congrés no sortirà el candidat a les catalanes, encara que és una qüestió que haurà d'afrontar la nova direcció "amb urgència", i entre els requisits que ha de complir, és que pugui presentar-se no només en les autonòmiques de 2015, sinó també en les següents.

Ha advocat per una nova direcció del partit integradora, amb joves i alcaldes que ara no estan a l'executiva, i ha recalcat que el principal objectiu del congrés ha de ser trobar una "síntesi, una nova unitat, una fosa i no una refundació", com han defensat alguns membres de l'executiva.

Ha dirigit un missatge als crítics, que han lamentat que el nombre de delegats sigui inferior al d'altres congressos, i els ha emplaçat a no fer de les qüestions reglamentàries un "escull", encara que ha admès que són necessaris els canvis en l'estructura orgànica del partit.