Oriol Junqueras, alcalde de Sant Vicenç dels Horts i candidat a liderar ERC, es postula com la persona de consens que recuperarà el suport electoral del partit i el convertirà en una força "útil i potent" per a Catalunya.

El també eurodiputat es marca com a objectiu "construir consensos no només dins d'ERC, sinó en el conjunt del país". Per Junqueras, des d'ERC s'ha d'ajudar a "bastir un gran consens nacional que ens ajudi a complir els nostres objectius". Entre aquests, l'historiador cita la independència, la defensa de l'Estat del Benestar i els valors republicans.

Els consensos que vol fer Junqueras passen perquè els sectors sobiranistes de CiU, ICV-EUiA i el seu partit, s'entenguin en política catalana. En aquest sentit l'eurodiputat vol traslladar a nivell català allò que ja està passant a l'Eurocambra o a Sant Vicenç dels Horts, on és alcalde amb un "tripartit a la basca".

L'aspirant a la presidència d'ERC pretén ser un "candidat de consens" en una formació perjudicada per les lluites internes del passat. De moment, però, evita parlar de noms i càrrecs i aposta per "un lideratge col·lectiu", ja que el partit necessita "un equip perquè un nom per si sol no arregla res".

Junqueras també aposta per combinar els valors de "tota la vida" amb la novetat. "Vull presidir l'ERC de tota la vida, però també tant nova com faci falta", assegura.

En un intent de deixar enrere les lluites fraticides típiques del partit, el candidat nega que l'actual direcció, encapçalada per Joan ?Puigcercós i que avala el projecte, sigui una rèmora per ell. "No hi ha cap persona, cap ni una a ERC, que sigui negativa pel partit", defensa. Amb tot, manté que caldrà trobar "la ubicació necessària per a tothom" tenint en compte com poden compensar "els uns amb els altres" les seves "possibles mancances". Per Junqueras "tothom hi té cabuda, però hem de veure ?exac?tament com ho combinem".

El candidat a encapçalar ERC vol anar més enllà de la concòrdia interna i reclama un "gran consens nacional en temes polítics, socials, econòmics i culturals" Per Junqueras aquesta unitat ha de permetre fer "el gran salt que el partit necessita" i que és "l'alliberament nacional".

"Si no som capaços d'aconseguir bastir aquests amplis consensos", precisa, "no aconse?guirem els grans objectius que ens plantegem". Junqueras admet que és "difícil" intentar "generar i mantenir" acords arreu del país. "La prova és que fins ara no els hem aconseguit gaire". Però afegeix que cal construir "els ponts, i la feina institucional necessaris" perquè Catalunya "avanci".

Compatibilitat amb l'alcaldia

Pel que fa als projectes que té entre mans, l'acta d'eurodiputat i l'alcaldia de Sant Vicenç, el candidat creu que és "compatible" amb la seva responsabilitat com a batlle. Pel que fa a l'acta d'Eurodiputat, la deixarà a finals d'any.