El Govern s'ha avingut dividir la llei òmnibus en tres projectes de llei diferents a petició dels partits de l'oposició. Així ho ha assegurat el portaveu del Govern, Francesc Homs, després de la reunió del Consell Executiu, que ha dit que aquesta era una petició del PSC, PPC i ERC. Aquesta macrollei es dividirà en tres, una primera llei de simplificació, una altra d'agilitat i reestructuració administrativa i una tercera de promoció econòmica. Segons Homs hi ha coincidència entre executiu i oposició perquè aquestes lleis puguin estar aprovades a començaments del 2012. La CCMA i el CAC en quedaran al marge i el Govern no es tanca a que algun altre tema, com urbanisme, també puguin acabar caient.

Diversos grups de l'oposició havien estat crítics amb la llei òmnibus i havien reclamat que algunes parts en quedessin fora i que es dividís en diverses parts. Aquest dimarts, el Govern ha decidit fer un gest cap a grups com el PSC, PPC i ERC, amb qui ha mantingut diverses converses en les últimes hores sobre aquesta llei, i ha acordat dividir aquesta macrollei en tres parts. "Atenent la petició dels grups parlamentaris, el Govern el que fa és avenir-s'hi", ha dit Homs.

Així, el Consell Executiu de la setmana que ve aprovarà tres avantprojectes de llei. Un primer que portarà el nom de Simplificació, que tindrà com a objectiu reduir els procediments i els tràmits innecessaris per facilitar la reactivació d'alguns sectors econòmics. Un segon que serà l'Avantprojecte d'agilitat i reestructuració administrativa, que abordarà la reestructuració de l'administració de la Generalitat i el seu sector públic per estalviar costos, i que inclourà la supressió d'alguns organismes. I un tercer que serà de Promoció Econòmica, amb mesures de liberalització en comerç, per potenciar el sector turístic i dinamitzar el model empresarial català.

El portaveu del Govern ha assegurat que, fruit de les converses amb l'oposició, s'han constatat dues "coincidències". D'una banda, "la necessitat de simplificar la vida col•lectiva de tots plegats", amb "els matisos que vulguin" entre la posició del grup. I de l'altra, una qüestió de calendari. Segons Homs, hi ha coincidència entre el Govern i alguns grups de l'oposició perquè aquests lleis ja puguin estar en aplicació a començaments del 2012. Homs ha remarcat que "no ens podem entretenir massa" a l'hora de tramitar aquests projectes de llei, ja que tenen com a objectiu facilitar les coses a les empreses per fer front a la crisi.

Aquestes "coincidències" que ha explicat Homs es produeixen tot i que des de l'oposició s'ha criticat durament alguns aspectes de la Llei òmnibus, que des d'algunes formacions es considera una manera d'intentar desmuntar l'herència del tripartit. Homs, però, ha reiterat que no hi ha la voluntat de "passar comptes" amb ningú.

Finalment, la reforma de la les lleis de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) quedaran al marge de la llei òmnibus i tindran la seva pròpia tramitació, tal com ja va anunciar ERC que havia pactat amb l'executiu. El Govern no descarta que també puguin caure altres temes, com ara els aspectes relacionats amb l'urbanisme. Aquests altres temes s'acabaran de negociar i debatre en els pròxims dies, tot i que també ha remarcat que hi haurà qüestions que s'hauran d'afrontar en el mateix debat parlamentari, on "cadascú anirà fixant posició punt per punt".

Homs ha dit que aquesta és una "decisió òptima donades les circumstàncies" i un "acord plausible" perquè "es manté la voluntat del Govern d'abordar" la majoria de les qüestions incloses en la llei òmnibus.