El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha rebutjat aquest dimarts que s'imposi un sostre de despesa a les comunitats autònomes, com ha proposat el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.

En roda de premsa, ha replicat a Zapatero que s'ajusti ell i que pagui el que deu a Catalunya en lloc d'atacar la seva autonomia. "Si no paga el que es deu, com es pot exigir que no es gasti el que estem obligats a gastar per les competències que tenim?", ha preguntat Homs, que ha deixat clar que el Govern "no comparteix" que l'Estat pugui dir com Catalunya ha de gastar els seus diners. "No ho acceptarem de cap de les maneres", ha advertit.

Homs ha constatat que la posició de Zapatero "desgraciadament no és nova", i l'ha instat a ajustar-se ell les seves despeses en lloc de collar les comunitats i no dir com han de gastar els seus diners. "Vol dir que aquí anem eliminant autonomia, i això aquest Govern no ho comparteixi i no ho acceptarem de cap de les maneres", ha avisat.

I més quan l'executiu català, ha continuat, és qui està actuant d'una manera més clara en l'ajust de les despeses. "El plantejament que fa el govern espanyol potser se l'hauria d'aplicar ell mateix", ha insistit Homs, que ha recordat també el deute pendent del fons de competitivitat. Sobre això, ha confirmat que hi haurà una propera trobada entre la vicepresidenta Elena Salgado i el conseller Mas-Colell.

El també secretari general de Presidència ha lamentat que l'"especialitat" de Zapatero sigui precisament no complir amb allò que deu i en canvi dir com les autonomies han de gastar el que forma part de les seves competències.

Després de fer aquestes declaracions, ha respost a la petició d'Alícia Sánchez-Camacho, que precisament va reclamar a CiU que deixés de fer de salvavides de Zapatero. Homs ho ha negat i ha recordat que mai aquest Govern ha estalviat cap crítica a l'executiu espanyol.