El president de la Generalitat, Artur Mas, ha advertit que no podrà haver inversió pública a Catalunya almenys en un any i mig, i ha demanat la col·laboració privada per tal de compensar-ho. En aquest sentit, ha remarcat que ara ja no val aquella teoria que es basa en què les administracions públiques inverteixin en infraestructures per tirar del carro de la crisi. "Això no serveix, i no servirà durant un any i mig", ha dit aquest dilluns als esmorzar PWC sobre col·laboració públic-privada per sortir de la crisi.

El President també ha reconegut que els actuals pressupostos, que pateixen la reducció més gran en àmbits com el d'infraestructures, no poden repetir-se durant més tres anys, perquè es castigaria la modernització del país i es faria mal a l'economia catalana.

"En les últimes dècades, els polítics hem comès l'error d'explicar a la gent que des de la política es pot fer tot. Des de la política no es pot i tampoc s'ha de resoldre tot; hauríem de passar del què necessiteu al què necessitem, i després pensar en com, on entra la col•laboració públic-privada".

En aquest sentit, ha puntualitzat que en alguns terrenys hi ha d'haver monopoli públic -per garantir l'equitat-, però en altres terrenys "hi ha d'haver un pes privat més important del qual hi ha ara mateix".

Ha afirmat que "la política pot molt, però no ho pot tot (...), i els qui no ho entenguin arribaran a la vora del precipici".

Mas ha recordat que el primer tren de la Península, el Barcelona-Mataró de 1848, es va construir per iniciativa privada, i un segle després, Catalunya també va acollir les primeres autopistes, pel que té un avantatge comparatiu que té l'"obligació d'intentar aprofitar al màxim".

Així, ha asseverat que en educació i sanitat hi ha "grans oportunitats de col·laboració si cadascú entén el seu paper", i ha alertat que no es poden centrar les principals retallades a mig i llarg termini en sectors no socials, com les infraestructures, perquè això "danyaria la modernització del país i la base de la reactivació econòmica".

Davant d'un auditori ple, ha demanat la iniciativa de ciutadans i empreses, perquè els pressupostos públics no podran "tirar del carro" com a mínim en un any i mig pel procés de sanejament del dèficit públic.

Ha animat a parlar de colideratge, coprotagonisme, coresponsabilitat entre la política i la societat per sortir millor de la crisi, perquè "fins i tot els països amb més pes públic han vist que quan confies tot a la grandesa de l'Estat, qui es ressent és el conjunt de la societat".

"S'han d'abordar maneres noves de fer les coses", ha remarcat, i alhora ha exposat que en el debat sobre la dimensió del sector públic, no cal preguntar si és molt gran, sinó si és forta.