El PSC ha negat als crítics la seva reclamació perquè el congrés del partit tingui més delegats. El viceprimer secretari, Miquel Iceta, ha explicat que l'Executiva no modificarà el varem aprovat pel Consell Nacional, que diu que seran uns 800 els que tindran presència delegada al congrés. Iceta, però, ha afirmat que es convidarà a "gent externa, de fora del partit i que no siguin delegats" perquè "participis" de la trobada per tal que es faci "un debat més obert". Aquests convidats, però, no tindran cap dret a vot en el congrés que ha de renovar el PSC al mes d'octubre. Els socialistes també llençaran la recomanació de que les delegacions "no estiguin monopolitzades pels càrrecs" territorials.

"No es pot alterar el varem que el Consell Nacional del PSC", ha dit Iceta en sortir de l'Executiva del partit celebrada aquest dilluns. I és que la direcció ha decidit barrar el pas a les demandes dels crítics, que reclamen més delegats de cara al congrés del partit. Tot i això, la cúpula pretén podar sortida a aquestes demandes "incloent gent en el debat del partit", militants i simpatitzants que, sense vot però amb veu, puguin participar d'un "debat més obert" al sí del congrés. A més, l'Executiva promourà entre les agrupacions la idea de que els càrrecs territorials i orgànics "no monopolitzin les delegacions". "Li hem volgut donar aquest sentit perquè sigui el màxim de participatiu i obert", ha sentenciat Iceta.

EL dirigent del PSC també ha detallat que la comissió organitzadora del congrés i els membres de la ponència marc que s'està començant a distribuir es reuniran amb els dirigents de les agrupacions per tan de calmar els ànims, mostrar-se més permeables a les peticions dels crítics i fer entendre al partit en cada territori que s'ha "d'assegurar una participació externa significativa, la màxima transparència i la major participació interna possible".

Tot i reconèixer que en aquest congrés els 800 delegats signifiquen un nombre de representants menor que els més de 1.200 que van participar al passat conclau, Iceta ha matisat que "no es pot dir que un congrés és més democràtic en funció del varem dels delegats" perquè "els càlculs que va proposar el secretari d'Organització no tenen cap altra intenció que fer un bon congrés". El socialista també ha explicat que la situació econòmica "menys còmoda" actual del partit que la que tenia fa dos anys també pot haver influït en "no permetre certs luxes" a l'hora d'organitzar el congrés.

Bustos, candidat a repetir en la FMC

Miquel Iceta també ha avançat que l'Executiva del PSC d'aquest dilluns ha decidit proposar a l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, per presidir la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). Bustos ja ocupa aquest càrrec en l'actualitat, i és per això que la seva nominació està encaminada a la reelecció i la continuïtat dins aquesta entitat municipalista.