L'Audiència Nacional va avalar ahir el traçat de la línia del TAV al seu pas per Barcelona juntament a la Sagrada Família en estimar que la decisió va ser adoptada "després d'una conscienciosa anàlisi" i que posteriorment "ha merescut els més grans controls i cauteles per aconseguir una execució rigorosa i segura".

El tribunal rebutja així el recurs interposat per la Fundació Pia Autònoma Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família contra la resolució del Ministeri de Foment del 6 de juny de 2007 que va aprovar les modificacions del traçat al tram Sants-La Sagrera de la línia del TAV Madrid-Saragossa-Barcelona-Frontera francesa.

La sentència, contra la qual es pot presentar recurs davant el Tribunal Suprem, diu també que és a l'Administració central a qui incumbeix "decidir sobre l'oportunitat, justificació i contingut de les infraestructures" i que no s'ha acreditat que hagi actuat "amb arbitrarietat o irraonabilitat a l'hora de seleccionar l'opció més recomanable".

La sentència arriba nou mesos després que el túnel del TAV deixés enrere la Sagrada Família, unes obres que el Patronat del temple va demanar frenar cautelarment diverses vegades, encara que l'Audiència Nacional ho va denegar ?rei?teradament en resolucions que van ser confirmades pel Tribunal Suprem (TS).

Mesures de seguretat

La sentència de l'Audiència rebutja que l'elecció del recorregut del TAV fos arbitrària, atès que, segons la seva opinió, es va dur a terme després d'un "conscienciós estudi" que incloïa la corresponent declaració d'impacte ambiental i amb un traçat i execució "resulta abonat tècnicament en una forma i manera que el tribunal considera aclaparadora".

Per a l'Audiència Nacional, en la construcció del túnel del tren sota la Sagrada Família "s'han pres mesures exhaustives de seguretat, utilitzant els mètodes tècnics més avançats", com la pròpia sala va poder comprovar "in situ" quan es va desplaçar a Barcelona per examinar en directe les obres.

El tribunal creu també que sobre l'obra no gravitaven "riscos catastròfics, greus i imminents" i conclou que l'alternativa de traçat "en absolut pot reputar-se d'irreflexiva i infundada".