Si ara mateix es fes un referèndum sobre la independència de Catalunya, més de la meitat dels gironins hi votaria a favor. Almenys, és el que es desprèn de l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat. És la taxa més elevada registrada a tot Catalunya, on de mitjana quatre de cada deu enquestats aposta per aquesta via.

El sondeig també ha revelat que CiU guanyaria còmodament les eleccions catalanes, malgrat la polèmica que s'ha generat per les retallades. Per primera vegada, un estudi de la Generalitat ha preguntat als enquestats sobre què votarien en cas d'un hipotètic referèndum sobiranista. Segons els resultats, el 54,3% dels sondejats a Girona votarien que sí, el 20,7% s'oposarien i el 20,2% s'abstindria.

En l'àmbit català, el 42,9% dels sondejats votarien que sí, el 28,3% s'oposarien i el 23,3% apostaria per l'abstenció i un 4,4% seria indecís.

No obstant això, malgrat les dades, tan sols el 25,5% de la ciutadania catalana ha manifestat obertament que és independentista, ja que hi ha més població que s'ha autodefinit com a federalista (33%) i autonomista (31,8%).

L'estudi també ha plantejat als catalans els motius pels quals votarien a favor, en contra o s'abstindrien davant un eventual referèndum independentista que, segons la Constitució, el Govern central hauria d'autoritzar en qualsevol cas. La majoria dels enquestats que han respost que votarien la independència han assegurat que ho farien per raons econòmiques. Per al sondeig, elaborat a principis de juny i per tant després del 15-M i les eleccions municipals de maig, s'han enquestat entre 2.500 persones i el seu marge d'error és del 2,47%. A més, se'ls ha qüestionat sobre si aproven o no el concert econòmic proposat pel president de la Generalitat, Artur Mas, del qual el 75,5% s'ha mostrat a favor, exceptuant els qui voten PP i C's.

Per la seva banda, el director del CEO, Jordi Argelaguet, va assegurar que les respostes dels sondejats havien posat de manifest que, entre els qui s'abstindrien en un referèndum independentista, la majoria havien defensat la unitat d'Espanya i s'havien oposat a la secessió, per la qual cosa els sobiranistes són els que estarien més mobilitzats.

D'altra banda, el baròmetre ha evidenciat que CiU guanyaria còmodament les eleccions catalanes, amb una intenció directa de vot 20 punts superior a la del PSC, malgrat la polèmica que s'ha generat per les retallades. D'aquesta manera, CiU té una intenció directa de vot del 32,1%, 2,4 punts menys que el gener, mentre que la del PSC se situa en els 12,9%, 1,4 punts més.

Així mateix, l'enquesta ha situat ICV-EUiA amb una intenció directa de vot del 7,5%, tres dècimes més; el PP amb un 4,6%, mig punt més; ERC un 4,4%, 1,3 punts menys; SI un 1,7%, una desena menys, i C's es manté estable amb un 1,4%. La intenció directa de la CUP és de l'1,2%, segons l'estudi mentre que la de PxC s'ha situat al voltant de l'1%. L'enquesta reflecteix també que a les eleccions generals CiU guanyaria per primera vegada el PSC i donaria una urpada en obtenir un 23% (en l'anterior baròmetre era 21,8%), mentre que PSC aconsegueix el 18,2% (19% al gener).