Els pares dels alumnes dels centres públics diuen que és "vital" mantenir la sisena hora a la Primària. A partir del curs vinent hauran de recollir de l'escola els seus fills una hora abans i la presidenta de la Federació d'Associacions de Mares i Pares de Catalunya (FaPaC), Imma Fuyà, ha advertit que això sortirà "molt car a les famílies". L'eliminació d'una hora menys de classe suposa al final del cicle fer 1.050 hores menys, "tot un curs escolar". Moltes hores perdudes per lluitar "contra el fracàs escolar". La decisió, aventuren, també tindrà un altre dany col·lateral, cada vegada més pares optaran pel model concertat, una migració que augmentarà la concentració de determinats alumnes en la pública.

La FaPaC, federació que agrupa les associacions de pares d'alumnes de les escoles públiques i algunes dels centres concertats, ha fet balanç del curs escolar que ha finalitzat. Un curs "excessivament polític", entre dues eleccions, a on s'ha parlat molt d'educació en els discursos però massa poc dels nens.

La supressió de la sisena hora preocupa especialment als pares dels alumnes. Per diversos motius. Fuyà ha manifestat que és "vital" mantenir-la i ha recordat que és de gran importància estratègica per lluitar contra el fracàs escolar. L'eliminació d'aquesta hora suposa, a la pràctica, fer cada curs 175 hores menys de classe, 1.050 hores al final dels sis anys del cicle de Primària. Tot un curs escolar.

Amb els indicadors que avaluen les capacitats dels alumnes, actualment tant Departament com Ministeri d'Educació fan exàmens que permeten saber a on fallen, "aquesta sisena hora podria ser utilitzada per reforçar els aspectes a on presentin més febleses", ha evidenciat Fuyà.

Es "complica més" la conciliació entre la vida familiar i laboralFer una hora menys de classe implica per als pares recollir els seus fills de l'escola una hora abans cada dia. "Tots voldríem passar més hores amb els nostres fills, tots voldríem una jornada intensiva, però només ho podran fer els funcionaris", ha advertit Fuià. La conciliació entre vida familiar i laboral "ja era molt complicada" i ara ho serà "encara més". Caldrà pagar cangurs o negociar a les feines respectives per sortir una hora abans.Per aquest motiu Fuyà, que ha recordat que la consellera del Departament d'Ensenyament, Irene Rigau, va justificar la decisió argüint motius econòmics, ara ha demanat que es faci públic el cost que suposa aquesta sisena hora.Escola Pública amb un 85% d'alumnes immigrats La xarxa d'escoles públiques concentra el 85% dels alumnes immigrats, molts d'ells amb necessitats educatives específiques. La resta estudien a escoles concertades. El rendiment d'aquests alumnes a Catalunya és inferior que a la resta de l'estat. És la segona comunitat autònoma en distància entre rendiment d'alumnes autòctons i immigrants.Des de la FaPaC es critica que no hi ha una voluntat real per part de les autoritats polítiques de lluitar contra aquesta segregació "perquè la legislació vigent ja permetria actuar". La federació ha presentat un contenciós administratiu contra la conselleria perquè s'aboleixin els 5 punts que reben les famílies per escolaritzar un fill si ja tenen un germà al centre o ha estudiat en anys anteriors.La desaparició de la sisena hora, assegura, agreujarà la situació. "Els pares que puguin portar els seus fills a la concertada, a on seguiran impartint la sisena hora, ho faran. A la pública s'aniran quedant els que no poden sortir de la xarxa pública".

Escola Pública amb un 85% d'alumnes immigrats

Comunitat docent "insolidària"