La Generalitat ha avisat aquest divendres que posarà les multes "que facin falta" a les empreses que no etiquetin els seus productes en català a partir d'aquest dissabte, arran de la finalització del termini d'adaptació de l'obligatorietat d'etiquetar els productes en català, segons el nou Codi de Consum.

"Si hi ha que es vulgui saltar la llei, el Govern de CiU està disposat a posar les multes que facin falta", ha avisat el portaveu de la Generalitat, Francesc Homs, en declaracions als mitjans després de rebre a la Plataforma per Llengua, que ha regalat una cistella amb productes etiquetats en català per al president Artur Mas.

No obstant això, Homs ha matisat que "el recurs a les sancions ha de ser l'últim, la prioritat no és posar multes, però la legislació està per fer-la complir", encara que ha assenyalat que el Govern de CiU és conscient que dissabte no tots els productes estaran etiquetats d'acord amb la llei.

"Si cal posar multes, es posaran", ha reiterat el portaveu, defensant que això és així com en tots els països democràtics del món, i ha criticat que les sancions sobre el castellà es consideren el més normal, mentre que les que són pel català es veuen com improperis.

Homs ha lamentat que en alguns àmbits el català és una llengua "de segona" en un país on es llegeixen més etiquetes en portuguès que en català, ha assenyalat.

Ha defensat que el gran volum d'empreses que etiqueten en català - si totes haguessin enviat els seus productes a la Generalitat s'hauria col·lapsat l'accés a la plaça Sant Jaume, ha dit - demostra que "no és contraproduent" comercialment.

No obstant, ha reconegut que queda una "batalla per lliurar" a nivell extern per aconseguir que el català sigui reconegut per la Unió Europea (UE) i que no es vegi com un idioma de segona a l´Estat.

De fet, després d'haver escoltat les declaracions del candidat a la presidència del Govern pel PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, Homs la convidat a que "faci el que cal fer perquè el català sigui un idioma oficial a la UE, ja que diu ser tan amic de Catalunya ".

Mentrestant, Homs ha explicat que el Govern de CiU treballa "molt compromès" en un pla de desplegament del codi de consum, a instàncies d'una moció aprovada pel Parlament.

A partir d'aquest 23 de juliol finalitza el termini d'adaptació perquè les empreses etiquetin les dades obligatòries dels productes en català, una obligació que ja existeix per a la resta de llengües de la UE comparables al català, i que equipararà el català amb el castellà.