03 de agost de 2011
03.08.2011

Mas anticipa noves retallades

El president de la Generalitat va fer una crida als partits catalans per defensar el concert econòmic de forma unitària

03.08.2011 | 11:48
Mas va liderar ahir el darrer Consell Executiu /

El president de la Generalitat, Artur Mas, va anticipar ahir que el Govern continuarà amb la seva política de retallades durant el pròxim curs polític, una decisió que es portarà a terme per evitar que Catalunya caigui pel "precipici" com ja han fet, segons va recalcar, alguns països europeus.

En una roda de premsa celebrada després del Consell Executiu, el líder de CiU va assegurar que l'austeritat aplicada pel Govern català és una mostra de "coratge" polític, i tanmateix va avisar que els ajustos a l'Estat del Benestar esdevenen fonamentals per evitar el seu "enfonsament", que afectaria molt les classes mitjanes i baixes.
"No mantenim el rumb per caprici, sinó com un servei bàsic per al país. Un servei bàsic per al país és fer les coses ben fetes, i això significa que no ens podem seguir endeutant al mateix nivell que fins ara", va declarar Mas, que d'altra banda va evitar utilitzar la paraula "retallada".

Alhora, el president català també va interpretar que la rebaixa de la qualificació del deute català que fan les agències de ràting internacionals són un aval als ajustos que està executant la Generalitat, i un símptoma de l'estat "precari" en el qual el seu Govern es va trobar els comptes catalans.

D'altra banda, i com ja ha lamentat en altres ocasions durant el primer tram del seu mandat, Artur Mas, sense arribar a esmentar-lo, va criticar que el tripartit va deixar "dèficits no calculats i molt superiors als previstos" amb els quals ha hagut de bregar l'actual Executiu de Catalunya.

2012, un altre any dur

Sobre els comptes del 2012, el president de l'Executiu català va anticipar que aniran en la mateixa línia que els pressupostos de l'any 2011, i estaran basats en la contenció i l'estalvi. Altrament, també va recordar que ell sempre ha vaticinat que aquest any i el pròxim seran els "més durs" pel que fa a l'elaboració dels comptes públics.
"No puc anticipar com seran els comptes de 2012, però sí que els puc dir, si m'ho permeten, que moltes alegries no n'hi haurà", va resumir el president, que sí que va garantir, d'altra banda, que l'ajust no tornarà a elevar-se fins al 10% com ha succeït en els pressupostos d'aquest any.

Mas també va aprofitar la seva compareixença en roda de premsa per estendre la mà a l'oposició per tal de tirar endavant els pròxims pressupostos, i va instar especialment el PSC a obrir-se a negociar-los perquè té una gran "responsabilitat" en la situació econòmica actual de Catalunya després del seu pas pel govern.

Mas, va subratllar que el concert econòmic català, una de les propostes estrella de Convergència i Unió per aquest mandat, ha permès Catalunya estalviar-se part dels ajustos que ha fet i que, segons va reconèixer, ha generat "cridòria" entre alguns sectors de la societat.

Unitat pel concert econòmic

El president de la Generalitat també va reclamar als partits catalans que defensin a Les Corts, de manera unitària i "amb les mans lliures", la demanda d'un pacte fiscal semblant al concert econòmic per a Catalunya, fent al·lusió d'aquesta manera a la necessitat que el PSC es desmarqui del PSOE al Congrés per defensar els interessos de Catalunya.

Mas va situar el concert econòmic com un dels aspectes clau que haurà d'afrontar Catalunya en els pròxims mesos, per la qual cosa va demanar a la resta de forces "el màxim suport possible i la màxima llibertat d'actuació".
A més, Mas va reconèixer que ni el PSOE ni el PP semblen, ara com ara, oberts a donar suport a la demanda del concert, tot i que va defensar que la posició de totes dues formacions variarà en funció de la força que els partits catalans tinguin a Les Corts. "De la força que tingui Catalunya dependrà que operacions de calat com el pacte fiscal puguin anar endavant o quedar de banda", va assenyalar.

Mas també va celebrar que les eleccions anticipades permetin accelerar els temps per posar sobre la taula la millora del finançament per a Catalunya, perquè, segons va considerar, el pacte fiscal "és absolutament fonamental" i suavitzaria la política de retallades que ha de portar a terme la Generalitat per reduir el dèficit.

En referència a la petició del PSC d'ajornar fins després de les eleccions del pròxim 20 de novembre les conclusions de la comissió parlamentària d'estudi del concert econòmic, el mandatari va reclamar als socialistes catalans que no traslladin "al conjunt del país" els problemes que pugui tenir dins del partit.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook