El Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) va etzibar ahir un fort cop a l'enduriment de les condicions per cobrar la Renda Mínima d'Inserció (RMI). Així, durant el matí d'ahir es va ?reunir el consell del CTESC, que està presidit per l'exconseller de Treball, Josep Maria Rañé (PSC,), per tal de redactar un dictamen que censurava el decret, entre d'altres punts, pel seu format legal, al·legant que un canvi d'aquesta importància ha de fer-se per llei, perquè "limita més les condicions d'accés i permanència" i perquè podria discriminar els treballadors autònoms que precisessin acollir-se a aquesta ajuda.

Aquest informe, altament negatiu, es va produir una setmana abans que el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, i el conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries, acudeixin al Parlament per donar explicacions pel canvi en la manera en què es cobra la RMI, que ha deixat per ara un 26% de les 34.000 persones que tenen dret a cobrar-la sense percebre aquest subsidi social al mes d'agost.

"El CTESC no comparteix la modificació de la RMI proposada per la Generalitat que pretén limitar l'accés a aquesta prestació en moltes famílies que es troben en situació de desprotecció social i econòmica, posant en perill la cohesió social al nostre país", va assenyalar l'organisme en la seva avaluació del nou decret.

En aquest sentit, pel CTESC resulta "preocupant l'impacte social que poden tenir les restriccions d'accés a la RMI que preveu el Projecte de Decret objecte del present dictamen". "L'estalvi que suposa la seva aplicació podria veure's superat per uns costos socials materialitzats en forma de sofriment directe de les persones afectades, sobresaturació de les entitats i institucions que presten atenció social, i desequilibris en l'ordre de la nostra societat", va advertir l'organisme.

Crítiques del CTESC

El CTESC va criticar a través del seu informe que es passi d'un mínim d'un any de residència a dos anys per accedir al dret a ser titular de les prestacions de la RMI, ja que "aquest fet pot suposar que persones amb mateixa necessitat assistencial rebin un tracte diferent pel seu origen". També, va denunciar que el nou decret "allarga fins a 12 mesos el període de càlcul en la valoració dels ingressos per accedir a la RMI". En aquest sentit, el CTESC va alertar que aquest fet pot posar en greu perill de subsistència moltes famílies, ja que és en aquests moments de dificultat econòmica quan caldria facilitar que les famílies sense ingressos perquè no tenen una ocupació i han finalitzat la percepció de prestacions o no tenen dret, estiguin el menor nombre de mesos possibles sense percebre cap ingrés. En aquest sentit, el CTESC va demanar que mentre es mantingui la situació de crisi econòmica, es prorrogui una mesura que estableix en quatre mesos el temps per determinar els ingressos per tenir dret a la RMI. Finalment, el CTESC també va demanar que, al contrari del que marca el decret, "o bé el silenci administratiu es consideri positiu, o bé exigeixi la resolució expressa en un sentit o en un altre", i que no es restringeixi el dret a rebre la prestació a la disponibilitat pressupostària, sol·licitant una millora del seu finançament perquè serveixi de matalàs social en aquesta conjuntura de crisi.

Mena defensa la gestió

El conseller Francesc Xavier Mena, que juntament amb Josep Lluís Cleries compareixaran el proper 26 d'agost davant de la Diputació Permanent del Parlament per donar explicacions sobre les modificacions de la RMI, va negar a través de Catalunya Ràdio que la mesura decidida hagi estat un error, i va declarar que, en tot cas, "el que ha estat un error és el malbaratament de recursos" que s'ha mantingut aquests anys, en referència a la gestió que va fer el tripartit en aquesta matèria.

El conseller d'Empresa i Ocupació, que també va reconèixer que fins ara el PIRMI "no s'havia gestionat bé", va qualificar de "justícia social" l'actuació del seu Departament en la gestió del programa perquè ha estat la manera de detectar "un munt" de "picaresques" i casos fraudulents de persones que estan rebent aquesta renda i ni tan sols viuen a Catalunya, tal i com obliga la normativa.

D'altra banda, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va assegurar que el govern català no el va informar del canvi en el sistema de cobrament de la RMI. No obstant això, el batlle va afegir que "la voluntat de l'Ajuntament de Barcelona és la de col·laborar amb el Govern en aquesta qüestió".

Qui també va parlar va ser el president de la Federació de Municipis de Catalunya, el socialista Manuel Bustos, que va anunciar que enviarà una còpia de la proposta de decret del Govern sobre la RMI a tots els ajuntaments catalans per demostrar que la federació no va donar suport a cap canvi en el mètode de pagament d'aquesta renda.