04 de octubre de 2011
04.10.2011
Sanitat

Els metges demanen que els polítics es rebaixin els sous

Els facultatius de l'ICS alerten que no poden assumir les retallades i reclamen fons "desesperadament" al Govern

04.10.2011 | 19:18
Els metges demanen que els polítics es rebaixin els sous

Els representants de les juntes clíniques dels vuit hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) han alertat aquest dimarts al Govern que no poden assumir les retallades i han demanat que donin exemple i es rebaixin el sou els polítics. En roda de premsa, els també delegats del sindicat Metges de Catalunya han demanat que no s'arribi al 10% de retallada del pressupost perquè és "inassumible" i ha demanat que, per contra, doti a l'ICS amb els 77 milions d'euros que pretén estalviar perquè es necessiten "desesperadament per poder treballar a ple rendiment i amb la qualitat assistencial que els usuaris mereixen". A més, han assegurat que hi ha pacients que fa anys que esperen una operació.

Els representants dels vuit hospitals de l'ICS han ofert aquest dimarts una roda de premsa conjunta per explicar quina és la situació que viuen en el dia a dia i per tornar a dir al Govern que no poden assumir la retallada d'un 10% del pressupost de l'institut, 46 milions d'euros dels quals haurien de sortir del capítol de despesa de personal i que està actualment en negociació amb els sindicats.

La delegada de Metges de Catalunya a l'Hospital de la Vall d'Hebron, Rosa Boyé, ha llegit un comunicat conjunt on han explicat que l'augment en les llistes d'espera els ha "obligat a sortir en defensa" dels pacients i han afirmat que no estan disposats "a ser còmplices d'un seguit de mesures improvisades i mal planificades, dirigides a aconseguir un estalvi immediat, sense tenir en compte les terribles conseqüències".

Per això, han reclamat que s'aturin les retallades i es busquin alternatives de finançament per garantir la sostenibilitat del sistema. Per exemple, Boyé ha demanat que s'ajorni un any la prohibició de les corrides de toros a la Monumental ja que la indemnització als seus propietaris suposa uns 400 milions d'euros, que ha considerat que es podien destinar a la sanitat.

No volen anar a la vaga però ho faran si no hi ha un canvi

Terelsanz ha assegurat que els metges no volen anar a la vaga perquè això repercutiria en l'assistència als pacients i també en el seus sous, que ha dit que són de mil euros en alguns casos. Tot i això, ha advertit que si el Govern no modifica la seva postura ho faran. "Si el Govern ens obliga hi anirem", ha asseverat. A més, ha recordat que hi ha diverses assemblees de treballadors dels hospitals que ja s'han mostrat a favor.

La doctora s'ha preguntat perquè el Govern "és tan agressiu" amb els professionals mèdics i ha dit que el dèficit de la sanitat pública no l'ha de pagar només aquest col·lectiu, que ha assegurat que ja han fet un gran esforç.

El Govern no descarta una rebaixa de sous

El portaveu del Govern, Francesc Homs, no ha descartat una rebaixa de sou de diputats i membres de l'executiu, com reclamen representants de les juntes clíniques dels vuit hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS). Això sí, ha recordat que aquest gest ja es va fer, i llavors alguns, no CiU, ho van criticar perquè era "testimonial i no arreglava el problema". "Que ara s'ha consumit i convé fer un gest nou? Jo no ho descarto, però no se n'ha parlat al Govern", ha argumentat.

Homs ha aprofitat també per avisar que el Govern no deixarà de prendre decisions encara que siguin "aspres i antipàtiques". "És que no hi ha alternativa si volem salvar el nostre Estat del Benestar", ha advertit.

Sobre els ajustos en general, ha deixat clar que no deixaran de prendre les decisions que honestament creguin que s'han de prendre perquè siguin mal rebudes per la població. El Govern, ha dit, està demostrant "amb escreix que no es mou per tacticismes i electoralismes".

"És aspre i antipàtic, ho sabem, però amb aquesta determinació ho farem, perquè honestament, no hi ha alternativa si volem salvar el nostre Estat del Benestar", ha argumentat.

Homs ha insistit que no es pot gastar allò que no es té, i ha recordat que les retallades afecten tots els àmbits, tot i que s'apliquen percentatges diferents per raons de prioritat. L'objectiu, ha continuat, és que els que vénen al darrere "no hagin de pagar les conseqüències de la por a prendre decisions ara".

Pel que fa a la negociació amb l'ICS, el portaveu del Govern ha mostrat un to conciliador tot remarcant que el que és important és que hi ha voluntat per part de les parts de continuar negociant.

De fet, ha subratllat que "més enllà de les legítimes protestes que es comprenen, en conjunt hi ha una actitud d'una gran responsabilitat per part del personal sanitari del país", i ha remarcat que ja s'han pres diferents acords fruit també d'aquesta bona actitud.

Emplaça Chacón a destinar recursos de Defensa a salut

D'altra banda, Francesc Homs ha emplaçat "de govern a govern" la ministra Carme Chacón a dedicar recursos de Defensa a salut, tot recordant-li que ella és responsable d'un pressupost milionari. El portaveu del Govern ha reaccionat així a les declaracions de Chacón, que ha acusat l'executiu català d'estar "desmantellant el sistema sanitari públic". "Si creu que les coses estan com estan, jo l'emplaço de govern a govern a destinar una part dels diners de defensa a salut, ja que ella considera que la salut està en perill i ella és responsable d'un pressupost milionari", ha argumentat Homs, que li ha reclamat "responsabilitat institucional". "I si no ho fa, que expliqui per què", ha dit.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook