Els estudiants de les universitats públiques i dels instituts de Secundària i Batxillerat estan cridats aquest dijous a la vaga convocada per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (Pudup) contra les retallades en educació.

La convocatòria anirà acompanyada de concentracions de protesta, que tindran lloc al migdia a la plaça Sant Jaume de Barcelona i a les diferents universitats de Lleida, Tarragona i Girona, a més d'una manifestació central que sortirà a les 18 hores de la plaça Sant Jaume i acabarà a la plaça de Catalunya.

La vaga ha tingut com a aperitiu l'ocupació aquesta setmana de tres facultats per part d'alguns estudiants, com el Campus Ciutadella de la Pompeu Fabra (UPF), l'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona (UB) i la Facultat de Sociologia i Polítiques de l'Autònoma (UAB).

Segons ha explicat aquesta setmana en roda de premsa el professor de la UAB i portaveu de la Pudup, Ermengol Gassiot, la protesta pretén rebutjar un eventual escenari de destrucció de 4.000 llocs de treball, segons els seus càlculs, de personal docent investigador (PDI) i administratius (PAS).

Alhora, els estudiants protestaran per la massificació de les aules i per l'augment de les taxes de matrícula, a més d'un escenari de retallada global del finançament universitari que la Pudup situa en un 16%.

El secretari d'Universitats i Investigació de la Generalitat, Antoni Castellà, ha criticat aquest dimecres que la vaga té una "visió conservadora" de les universitats.

"És un no contundent a l'increment de la qualitat de l'oferta universitària i sobretot de la seva ocupabilitat", ha defensat Castellà, qui ha insistit a desvincular l'oferta del tòpic demagògic de la mercantilització.

Secunden aquesta vaga els sindicats CGT, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya (Ajec), la Plataforma en Defensa dels Drets Públics, l'Assemblea 15M i Acció Jove de CCOO, entre d'altres.

Aquesta convocatòria se celebra també a nivell estatal -a les universitats de València, Alacant i Castelló de la mà de la Pudup-, a Madrid en tots els nivells educatius -convocada per CCOO, UGT i STEM-, a més altres convocatòries a Sevilla, Almeria, Cadis, Còrdova i Valladolid.