La Generalitat va encarregar almenys dos informes a empreses consultores externes per emprendre una nova organització dels centres sanitaris que passaria per trossejar l'Institut Català de la Salut (ICS) en noves entitats amb participació minoritària de l'Institut en la seva gestió.

Un dels informes, elaborat per la consultoria PwC, esmenta que l'ICS vol crear "un nou marc organitzatiu que agiliti i millori la gestió dels centres i serveis, atorgant-los més autonomia i responsabilitat en la gestió de les activitats".

Per això, l'informe planteja "facilitar la participació dels professionals en la gestió dels centres i serveis de l'ICS mitjançant la creació d'entitats de base associativa, participades minoritàriament per l'ICS, les quals podrien signar contractes amb les entitats creades per a la gestió desconcentrada dels centres i serveis de l'ICS". Fonts sindicals van criticar l'informe perquè, segons diuen, apunta directament a una privatització dels serveis mèdics de l'ICS.

Un altre informe tècnic enumera els articles de la llei de 2007 de l'ICS que s'haurien de modificar per reorganitzar l'institut públic.