Els partits de l'oposició han respost amb duresa la proposta que ha fet aquest dimarts el conseller de Salut, Boi Ruiz, sobre una pòlissa de salut obligatòria a partir d'un determinat nivell de renda. Des del Parlament, els portaveus de PSC, ERC, ICV-EUiA i Ciutadans han qualificat la proposta com un "globus sonda" que llança el conseller per després desmentir-ho a través d'un comunicat. Els ecosocialistes han insistit en què iniciatives com aquesta i la del tiquet moderador no faciliten el consens per pactar el pla de salut. La presidenta del PPC, Alicia Sánchez-Camacho, ha posat en dubte l'impacte econòmic que podria tenir la mesura i s'ha mostrat en contra de les assegurances obligatòries

La portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha qualificat com un nou globus sonda la proposta del conseller de Salut. Segons ha dit, aquesta proposta i la del tiquet moderador, i el trencament de les negociacions entre l'ICS i els sindicats, contradiu la voluntat que va expressar el Govern dissabte de pactar amb el sector i els partits el pla de salut. Camats ha denunciat que darrere de la nova mesura que ha apuntat Ruiz hi ha el trencament de la universalitat del sistema sanitari. Precisament això, ha dit, és el que garanteix la qualitat i la equitat. Qualsevol trencament, ha afegit, només pot comportar l'empitjorament del sistema i condemnar als que no tenen més remei que acudir al sistema públic a una sanitat de menys qualitat.

Per la seva banda, la portaveu adjunta del PSC, Laia Bonet, ha indicat que l'actitud del conseller de Salut "no és la millor manera de defensar el model de salut". Bonet ha explicat que o bé Boi Ruiz "va per lliure" o bé "fa de llebre del govern i llença un globus sonda". Totes dues possibilitats han estat criticades pels socialistes que han demanat al president de la Generalitat que "aclareixi" les declaracions del seu conseller.

ERC també ha qualificat de "globus sonda" la idea que aquest dimarts ha posat sobre la taula el conseller de salut, Boi Ruiz, sobre l'obligatorietat de tenir una assegurança privada a partir de certes rendes. Una idea que més tard el mateix conseller ha desestimat. Precisament aquesta rectificació ha donat peu a què la portaveu republicana, Anna Simó, hagi interpretat que "encara hi ha marge de maniobra amb els pressupostos de la Generalitat", ja que "sembla" que encara no estan tancats.

Des de Ciutadans, Albert Rivera ha carregat contra el conseller de Salut per actuar "amb globus sonda que després desmenteix amb un comunicat". "Li donem el mateix valor a aquest comunicat que al de la vicepresidenta, Joana Ortega, dient que no retallaria més el sou dels funcionaris", ha sentenciat, tot afegint que el que cal que faci Boi Ruiz és "portar ja al Parlament un pla de salut que puguem debatre i aprovar".

La presidenta del PPC, Alícia Sànchez-Camacho ha posat en dubte que l'impacte econòmic d'aquesta mesura sigui gaire important, ja que a Catalunya ja existeix un model que combina sanitat pública i privada. En tot cas, ja ha avançat que els populars no són partidaris d'assegurances obligatòries.

En canvi, ha instat el conseller de Salut, Boi Ruiz, a incloure en els pressupostos la creació d'una plataforma única de compra de medicaments, que serviria per estalviar recursos als ciutadans.