El diputat del PSC i exconseller d'Educació, Ernest Maragall, ha criticat l'"inacceptable pressió i coacció física" d'un grup de persones que el 15 de juny que va intentar impedir el pas dels diputats al Parlament.

Davant dels mitjans després de declarar davant del jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco, ha ressaltat que "aquest comportament individual d'un grup concret no fa més que perjudicar el propi moviment" del 15M, en la línia d'allò dit poc abans per la seva companya de partit i exconsellera de Justícia, Montserrat Tura.

Maragall ha dit que durant la seva declaració davant del magistrat ha estat preguntat sobre quins danys havia patit durant el bloqueig i sobre l'actitud dels manifestants.

Tura demana que només s'actuï contra els qui van protagonitzar les agressions

La diputada del PSC i exconsellera Montserrat Tura ha estat la primera en declarar davant del jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco. Ho ha fet durant gairebé tres quarts d'hora i íntegrament en català, ja que hi havia traductor a la sala. A la sortida, la diputada socialista ha assegurat que en cap cas vol "culpabilitzar" tot el15-M dels fets del bloqueig del Parlament i que farà "tot el possible" perquè aquells manifestants que van tenir "actituds violentes i coercitives" i van "prostituir" el moviment responguin davant de la justícia. Durant la declaració, Tura ha vist per primer cop un vídeo en què es veu com un dels imputats li pintava una creu amb esprai a l'abric que portava aquell dia.

Després de la declaració davant del jutge Velasco, Tura ha explicat que ha respost preguntes tant del magistrat com de la fiscalia i dels advocats defensors dels imputats pels fets del passat 15 de juny i ha recordat que, com a representants del poble, "no es tracta només del que ens succeeix a títol individual, sinó el que representem com a representants de la ciutadania".

Tura ha explicat que ha mantingut la tesi que "no tot el conjunt dels manifestants que hi havia mantenien la mateixa actitud" aquell 15 de juny, sinó que "la immensa majoria dels manifestants que hi havia tenien una actitud respectuosa i alguns em van demanar disculpes pels fets succeïts". Altres, en canvi, van tenir "actituds inadequades" impedint l'accés lliure al Parlament dels diputats.

La diputada considera que cal "singularitzar" els responsables dels fets i no "culpabilitzar" el conjunt del moviment del 15-M, que els primers van intentar "prostituir". Així, ha assegurat que farà "tot el possible" i "col·laborarà" perquè les persones que van tenir "actituds violentes i coercitives" responguin davant de la justícia. De fet, Tura creu que "la millor manera de defensar" el moviment passa perquè "la responsabilitat recaigui sobre els qui han tingut actituds inadequades".

"No és habitual ni ha de ser-ho que et tirin objectes i t'escupin", ha assegurat, "les persones que van fer això van desmerèixer el moviment, el van lesionar greument, crec que el van prostituir".

Durant la declaració, Tura ha vist per primer cop un vídeo on apareix la persona que va pintar amb esprai una creu a l'esquena sobre la gavardina que duia el 15-J. "Jo no l'havia vist fins aleshores i la funció d'identificació correspon als cossos policials", ha dit Tura, tot recordant que ella no va veure la persona que va efectuar aquesta acció. "Les empentes i les escopinades no les va veure ningú", ha afegit, mentre que la pintada "es va convertir en una foto famosa".

Sobre el fet que els diputats d'ICV-EUiA Joan Boada i Salvador Milà s'hagin negat a declarar davant del jutge Velasco, Tura ha dit respectar totes les opinions però ha dit que ella ha decidit declarar perquè "cal explicar a la ciutadania que hem de col·laborar amb la justícia quan passa un fet" i que "els primers" que ho han de fer són aquells que "aproven lleis que diuen que s'ha de col·laborar amb la justícia".