Els vuit diputats que aquest dimecres han pres declaració davant el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco han evitat criminalitzar el moviment del 15-M però la majoria d'ells han demanat que la justícia actuï contra els qui es van comportar violentament i van bloquejar l'accés al Parlament. El portaveu de Solidaritat Alfons López Tena ha afirmat que no a sentir agredit i ha culpat els aldarulls del 15-J al conseller d'Interior, Felip Puig, mentre que Joan Boada i Salvador Milà, d'ICV, no s'han presentat a declarar i ho hauran de fer pròximament a Madrid. D'altra banda, més d'un centenar de persones s'han concentrat a les portes de l'Audiència de Barcelona en solidaritat amb la vintena d''acusats.

Turull, que ha estat l'únic dels diputats de CiU en fer declaracions a la premsa i que ha assegurat parlar en nom de tots, ha explicat que han volgut parlar davant del jutge per "defensar la democràcia, el Parlament i la llibertat". Així mateix, el diputat ha afirmat que els diputats de CiU en cap cas han pretès "criminalitzar cap moviment de protesta" i ha defensat el dret dels ciutadans a manifestar-se "pacíficament", però ha destacat que el que "no es pot tolerar és que s'impedeixi l'activitat als representants del poble de Catalunya".

Els diputats de CiU que han declarat són Josep Llop, Anabel Marcos, Santi Vila, Gerard Figueras i el mateix Jordi Turull, que ha pogut veure's i identificar-se en un vídeo on apareix ell i el diputat Josep Llop mentre uns manifestants "ens empentaven i ens impedien sortir d'una rampa d'un aparcament".

En la mateixa línia, la diputada del PSC Montserrat Tura, que ha estat la primera en declarar davant el jutge, ha assegurat que en cap cas vol "culpabilitzar" tot el moviment 15-M i que farà "tot el possible" perquè aquells manifestants que van tenir "actituds violentes i coercitives" i van "prostituir" el moviment responguin davant de la justícia. De fet, Tura creu que "la millor manera de defensar" el moviment passa perquè "la responsabilitat recaigui sobre els qui han tingut actituds inadequades". La diputada socialista ha vist per primer cop un vídeo on apareix la persona que va pintar amb esprai una creu a l'esquena sobre la gavardina que duia el 15-J.

El seu company de partit i també exconseller Ernest Maragall ha dit que el bloqueig al Parlament va ser "inacceptable" i també ha dit que l'actitud d'uns quants manifestants va perjudicar la imatge del moviment 15-M. Maragall considera que els fets concrets contra uns diputats s'han d'emmarcar en una qüestió més genèrica, com és veure la "utilitat" d'una protesta i veure com es compatibilitza amb el funcionament normal de la democràcia.

Pel que fa el portaveu de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), Alfons López Tena, ha explicat que el 15 de juny no es va sentir agredit ni intimidat. Tot i això, ha reconegut que li van tallar el pas uns manifestants, impedint-li així entrar al Parlament. Però d'això i dels incidents que hi va haver, Tena ha culpat "completament" al conseller d'Interior, Felip Puig, a qui ha acusat de "muntar una ratera" als diputats en tancar obligar-los a intentar entrar al Parlament a peu i per una única porta on hi havia manifestants. a més, ha denunciat que aquell dia "no teníem cap mena de protecció ni un dispositiu policial" que garantís que els diputats poguessin accedir a la cambra.

Els dos diputats d'ICV no es presenten

Els altres dos diputats que havien de declarar, Salvador Milà i Joan Boada, ambdós d'ICV, no s'han presentat a declarar perquè, argumenten, no han rebut resposta a les cartes que van enviar al magistrat Eloy Velasco del jutjat central d'instrucció número 6 de Madrid en les quals demanaven ser excusats d'assistir a declarar. Ni Boada ni Milà es consideren perjudicats pels fets del passat 15 de juny i no volen participar "en un intent de criminalitzar un moviment legítim i pacífic com els dels indignats".

Els dos diputats han recordat que no han presentat cap denúncia ni han declarat en cap atestat. A més, sostenen, es neguen a respondre cap pregunta del "pseudosindicat d'extrema dreta Manos Limpias", sigui quina sigui la conseqüència derivada de no fer-ho. Fonts judicials han confirmat que el jutge Velasco tornarà a citar Boada i Milà perquè vagin a declarar a Madrid durant els propers dies.

Per la seva banda, els advocats de la defensa de la vintena d''indignats' imputats han assegurat que la responsabilitat principal va ser del dispositiu de seguretat muntat pels Mossos d'Esquadra, que no va preveure una entrada en vehicle dels diputats ni va organitzar cap cordó policial efectiu, a més de no avisar als diputats que hi havia incidents a l'entrada del parc de la Ciutadella. A més, segons els advocats, cap diputat ha declarat que fos víctima d'actes violents, cosa que dificultaria imputar un delicte contra les altes institucions de l'Estat. Segons els lletrats, el funcionament normal de la cambra catalana no es va veure alterat.

Les declaracions s'han fet en català, un fet que ha acabat endarrerint el procés perquè s'ha anat traduint cada resposta.

Manos Limpias, acusació particular, elogia els diputats de CiU i critica la "connivència" de PSC i ICV

El secretari general de Manos Limpias, Miguel Bernard, ha elogiat la "valentia" dels diputats de CiU i ha acusat PSC i ICV de "connivència" amb els acusats. Segons el sindicat, que va presentar una querella arran dels fets i és acusació popular en el procés, els diputats de la federació nacionalista han assegurat davant del jutge que tenien "por" quan intentaven accedir al Parlament i que es van sentir "coaccionats". Per contra, ha dit que tant PSC com ICV-EUiA tenen "connivència" amb els indignats i que els diputats ecosocialistes es fan "còmplices" dels que van "actuar amb coaccions" negant-se a declarar davant del jutge.

Protestes a les portes de l'Audiència de Barcelona

Més d'un centenar d''indignats' aquest dimecres han decidit donar suport a la mobilització "Aturem l'Audiència", una protesta "simbòlica", en paraules dels seus organitzadors, destinada a solidaritzar-se amb els manifestants imputats per accions delictives comeses durant al setge al Parlament.

A la pràctica la protesta ha servit per increpar els diputats que s'han presentat a declarar. La pluja d'insults s'ha desencadenat amb l'arribada de cada membre parlamentari, Montserrat Tura, Jordi Turull, Santi Vila, Anabel Marcos, Gerard Figueras , Josep Maria Llop, Ernest Maragall i Alfons López Tena.