"Des de CiU sempre hem considerat que era un error jubilar els metges especialistes de l'Institut Català de la Salut, que era un nyap jurídic i que el sistema els necessitava". Amb aquestes paraules el portaveu de Salut de CiU al Parlament de Catalunya criticava el 2010 la mesura impulsada pel tripartit que obligava els facultatius a deixar la feina a partir dels 65 anys. 19 mesos després de fer aquestes declaracions, l'opinió de CiU sobre les "prejubilacions" d'aquest col·lectiu ha donat un gir de 180 graus.

El consell d'administració de l'Institut Català de la Salut (ICS) acaba de donar llum verda a la "jubilació forçosa" dels sanitaris de l'ens públic de 8 grans hospitals i la gran majoria d'ambulatoris públics en complir els 65 anys amb caràcter general, si bé preveu excepcions concretes.

La mesura que presenta ara el Govern és molt similar a la impulsada per la llavors consellera de Salut, Marina Geli. Una de les novetats és que ara s'estudiaran els casos individualment abans de fer el pas a la jubilació.

Proposta polèmica

L'anterior executiu va aprovar el 2004 un decret per impulsar la "jubilació forçosa" dels metges a partir dels 65 anys, una mesura molt criticada pels facultatius i també per l'oposició. L'intent d'aconseguir que els metges deixessin la feina a partir d'aquesta edat va obrir una llarga batalla judicial que va durar sis anys.

L'octubre del 2007 es va aprovar una moratòria en la jubilació obligatòria als 65 anys per a sis especialitats -medicina de família, obstetrícia i ginecologia, anestesiologia, psiquiatria, radiologia i pediatria-, per la falta d'especialistes en aquests àmbits.

El 2008, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va donar finalment la raó als metges que van decidir portar l'ICS als tribunals en no acceptar la seva jubilació de manera forçosa i va anul·lar la norma aprovada per l'Institut Català de la Salut.

L'últim capítol d'aquesta polèmica es va escriure l'any passat quan el Tribunal Suprem va confirmar l'anul·lació de la mesura.

Segons els càlculs que va facilitar CiU, l'intent fallit del tripartit d'impulsar aquesta iniciativa costarà més de 7 milions d'euros en concepte d'indemnització.

A punt d'estrenar el 2012, el director de Recursos Humans de l'ICS, Xavier Saballs, justifica ara la "jubilació forçosa" del seus sanitaris amb caràcter general perquè actualment no hi ha especialitats deficitàries de personal, com ha succeït en altres èpoques amb pediatres i anestesistes, tot i que precisa que s'estudiarà la "motivació individual de cada sol·licitud".

Ara caldrà veure si el nou intent per aplicar la "jubilació forçosa" dels metges rep el vistiplau del sector.