El president de l'ICS, Josep Prat, va defensar la compatibilitat legal de les tres ocupacions que tenia fins ara. "Malgrat que la compatibilitat d'aquests càrrecs amb el de president de l'ICS és legal, legítima i no excepcional, no vull que, en cap cas, la imatge i el prestigi de l'ICS i, per extensió, de la Generalitat quedi danyada", va afirmar en una carta dirigida al personal de l'Institut de salut.

En la missiva enviada al personal de l'ICS, Prat destacava que havia estat "protagonista involuntari" d'informacions publicades en alguns mitjans de comunicació que havien "qüestionat la legitimitat" de la seva funció davant de l'Institut Català de la Salut.

Malgrat que considerava que els càrrecs eren compatibles, Prat justificava la seva dimissió dels càrrecs a USP Hospitals i a Innova per poder dedicar-se "de forma prioritària" a l'encàrrec del Govern d'"encapçalar un projecte encoratjador que ens permetrà transformar l'ICS en una empresa pública moderna i adaptada a les necessitats de salut de la ciutadania". Abans de conèixer-se les dimissions, el conseller de Salut, Boi Ruiz, va defensar la compatibilitat dels càrrecs de Prat a Innova i USP Hospitals amb la presidència de l'ICS. El conseller no va voler fer cap valoració més perquè no tenia coneixement sobre la denúncia que la CUP de Reus havia presentat a la Fiscalia de l'Estat per "l'opacitat" en els comptes d'Innova i la "incompatibiltiat" en els càrrecs públics i privats que compaginava Prat. efe barcelona

Menys de 24 hores després de que el portaveu de la Generalitat manifestés ignorar-ho tot del tema Josep Prat i menys de 48 hores desprès de que aquest diari informés, en primicia total, de la presentació d'una denúncia contra el president de l'Institut Català de la Salut (ICS) aquest va dimitir dels seus càrrecs de director general de l'ajuntament de Reus, director general del monumental holding municipal Innova i de membre del consell d'administració de l' antiga filial espanyola de la multinacional sanitària United Surgical Partners (USP).

Són tres paquets immensos, que Prat havia compatibilitzat amb la presidència de l'ICS, així com ser membre del consell assessor en sanitat del president Mas i, de fet, l'home fort ( i el més radical) de la conselleria de Salut, fàcticament situat per sobre de Boi Ruiz.

Per tractar-se d'una denúncia que inicialment va ser menyspreada pel portaveu Francesc Homs i per l'alcalde de Reus Carles Pelllicer (CiU), el resultat és espectacular. En efecte, tot plegat pot ser considerat el més gran escàndol de la presidència d' Artur Mas. Un escàndol que ben probablement no ha fet més que començar.

A més, anit hi va haver un al·lucinant cop d'efecte, quan ja estava redactant aquesta informació. Resulta que l'exalcalde socialista de Reus, entre 1999 i 2011, Josep Miquel Pérez va fer pública una carta de solidaritat fervorosa amb Josep Prat.

L'alcalde socialista, gran potenciador, durant els dotze anys del seu mandat, d'Innova,afirmava que la dimissió de Prat "és una mala notícia per Reus, doncs el senyor Prat ha estat un servidor públic exemplar. Sempre (al servei dels) interessos de l'ajuntament i per tant en benefici de la ciutat de Reus. En aquests moments hem de recordar els inicis de la seva col·laboració professional que van comportar la modernització de l' Hospital Sant Joan i a més la creació del grup SAGESSA, referència de la sanitat pública local i gairebé present en tot el territori de la demarcació".

L'exalcalde del PSC afegia: "La figura del senyor Prat és indestriable del grup INNOVA, experiència de creació d'un grup empresarial públic, sempre guiat per la recerca de l'eficiència i de la millora del servei, copiat i si més no admirat per moltes altres ciutats de Catalunya".

L'exalcalde socialista va concloure que "és soprenent l'admissió de la dimissió del Sr. Prat, per part del senyor alcalde".

Durant el passat Nadal Pellicer i Prat varen ser vistos dinant junt a Tarragona. Res de nou: ambdós ho saben tot de l'altre. El que no se sap és qui pot demanar què a l'altre, ni quin grau d'eventual responsabilitat té cadascun, respecte al que va passar a Reus, en els dotze anys de mandat municipal de Pérez, del 1999 i 2011.Efectivament van ser cabdals per Innova. És bo que Pérez ho admeti, ara i sempre, suposo.

El relleu

Per la seva part, l'actual alcalde convergent, Carles Pellicer va manifestar ahir que assumia l'immens conjunt de responsabilitats deixades per Prat a Reus. Totes les fonts municipals consultades per Diari de Girona coïncidiren en senyalar que es tractava d' una assumpció impossible en la pràctica, ateses les limitacions intel.lectuals de Pellicer.

Una font digué "Pellicer no ha sabut gestionar mínimament bé un ajuntament i ara vol ocupar-se, a la vegada, d'un holding amb tres vegades més pressupost que el mateix municipi i amb un desori intern que fa venir ganes d'arrencar a córrer".

La tàctica de Pellicer és confusa, paradoxal i patètica. Per una banda, no critica gens a Prat, ans el contrari: elogia expressament la seva tasca. Per una altra, preten que tot va ser culpa dels 32 anys de regne socialista a Reus. Oblida que ell ha estat ratificant a Prat en els seus càrrecs un dia sí i un altre també, mentre que CiU li donava a Prat el màxim poder fàctic a la conselleria, a la vegada que el líder del seu partit l'anomenava membre del seu consell assessor. Tampoc no cal oblidar que Pellicer no té res de franctirador. En tot i per a tot consulta a Oriol Pujol Ferrusola.

A més, ahir en una conferència de premsa es va donar una situació còmica, acreditadora de l'anada a la deriva de Pellicer. Aquest va manifestar, de "motu propio", que duria a terme una gestió molt "transparent". Un periodista present li va demanar si, en funció d'aquesta transparència, ara donaria a conèixer el sou de Prat a Innova.

Sense que li caigués la cara de vergonya, Pellicer va respondre que no, que era un tema de "privacitat". Ai caram, resulta que Prat té un dret del qual ja no gaudeix ni el Rei, el qual, segons l'estimació del sou de Prat publicada per aquest diari, podria guanyar menys (sic) que no pas Prat. Òbviament, en el marc de l'opacitat pura i dura regnant a l'Ajuntament de Reus, Pellicer no va referir-se a si Prat cobraria per la liquidació del seu contracte a Innova. Un contracte en el qual Prat va comptar amb l'assessorament de la multinacional McKinsey.

Possibles conseqüències

Tanmateix, el mullader aflorat a Reus no és res comparat amb el que pot passar a la conselleria de Salut. Un alt càrrec de la Generalitat,amb accés directe i permanent a Mas, va manifesar a aques diari "no sé que li passa pel cap a Mas en matèria de Sanitat, ni em veig capaç de poder arribar a copsar-ho i a entendre-ho. El desori és absolut. Sobrepassa la meva capacitat d'enteniment".

Les afirmacions eren sinceres i amb un alt grau d'afinament. Això no obstant, una altra font va afirmar que "hi ha hagut una negociació molt complicada respecte a quines de les seves múltiples funcions Prat havia d'abandonar. Pel que sé ha estat el mateix Prat qui ha optat per deixar el diguem-ne paquet de funcions que duia a terme a Reus, malgrat que allí hi podia guanyar molt més diners, perquè a la ?Generalitat se sent molt més emparat, atesos els maldecaps judicials que ben aviat li poden caure a sobre".