La vicepresidenta del govern de la Generalitat i consellera de Governació, Joana Ortega, ha suggerit eliminar alguns consells comarcals, per evitar duplicitats administratives, i substituir-los per consells d'alcaldes que impliquin menys burocràcia.

En un article publicat a La Vanguardia, Ortega assenyalava que, abans de l'estiu, la comissió que ha de redactar l'avantprojecte de llei de Governs Locals haurà d'elaborar un document que digui si "tots els consells comarcals han de prestar o no els mateixos serveis".

La comissió haurà de debatre si tots els consells comarcals "han d'existir amb les mateixes estructures d'ara o si no seria millor, per exemple, que fossin substituïdes per un consell d'alcaldes que fixés els serveis que cal prestar i que establís criteris per a una gestió professional".

Professionalitzar determinats llocs de comandament, va assegurar, permetria que aquests càrrecs "no depenguessin dels diferents resultats electorals".

"És absurd que una persona de Barcelona, de Badalona, de l'Hospitalet o de Santa Coloma de Gramenet no sàpiga si els serveis que rep són responsabilitat del seu ajuntament, del Consell Comarcal, de la Diputació, de l'àrea metropolitana, de la Generalitat, del govern de l'Estat o d'Europa", va afegir.

Segons el seu parer, "això no pot ser. Són massa administracions. Cal simplificar per guanyar en eficàcia i en eficiència".

Ortega va reconèixer que avui els ajuntaments destinen entre el 25% i el 30% dels seus pressupostos a finançar serveis que, de fet, no els són propis i que haurien de ser prestats, i pagats, per la Generalitat o l'Estat.

"Molts ajuntaments es troben al llindar crític de la crisi o de la fallida. És evident que ho evitarem, però també ho és que cal prendre mesures i que, a més, hem de repensar tota l'administració local", va afegir.

Reaccions a Girona

La suggerència de la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, no ha agafat per sorpresa els presidents dels consells comarcals de les comarques de Girona. Segons asseguren, el debat sobre la necessitat de modificar aquestes estructures comarcals ve de lluny.

"Aquest tema es comenta des de fa temps i en tot cas, des del meu punt de vista és una qüestió de detalls", assegura el president del consell comarcal del Baix Empordà, Joan Català. "Com a administració, els consell són necessaris. Si se'ls hi vol donar un component menys polític, és viable", afegeix.

El seu homòleg al Gironès, Jaume Busquets, obre la porta a debatre la modificació de "l'estructura política"dels consells però afegeix que no es poden eliminar perquè "donen molts serveis i, per exemple, a les comarques de Girona són molt necessaris". Busquets reconeix que es produeixen algunes duplicitats entre administracions i admet que caldria definir "que ha de fer cadascú".

El president el consell comarcal de la Garrotxa, Joan Espona, també reconeix casos de duplicitat. "Estem duplicant moltes coses i no crec que aquest país s'ho pugui permetre. (...) Hi ha moltes coses a arreglar, entre elles evidentment hi ha els consells comarcals". No obstant defensa la tasca que desenvolupen aquests òrgans.

D'altra banda, el president d'ERC, Oriol Junqueras, es va mostrar a favor d'una hipotètica supressió dels consells comarcals a favor de l'estalvi de recursos públics, però va considerar que també caldria posar punt final a l'existència de les diputacions i d'alguns ministeris.

El president d'ERC va apuntar que les tasques que ara desenvolupen els ens comarcals podrien fer-les "consells d'alcaldes", ja que va destacar que segueix sent important apostar per mancomunar serveis entre els municipis.