Les ben diverses fonts que he estat usant durant mesos per exposar el rebuig a les retallades sanitàries coincidien ahir en indicar, com afirmà una font concreta, que "la continuïtat de Josep Prat a la presidència de l'Institut Català de Salut (ICS) ha entrat en una fase agònica, com li pot passar a Artur Mas respecte a la presidència de la Generalitat, en especial si no pren distàncies, cosa que demà li serà més difícil de fer que no pas avui". Algunes de les fonts són militants amb carnet de CDC.

Hi ha diversos catalitzadors d'aquesta radical agudització d'una crisi palesa. Un ha estat la revelació que l'hospital de l'ICS "Joan XXIII" de Tarragona havia disminuït catastròficament la seva activitat quirúrgica. Això ha beneficiat durant mesos l'Hospital Sant Joan de Reus, distant 13 quilòmetres i pertanyent a Innova, a través del seu braç sanitari Sagessa. Vaja, que l'empresa pública ICS presidida per Prat ha estat perjudicada per la competència d'una altra dirigida per Prat i, com sovint s'oblida, controlada exteriorment també per Prat, des de la seva altra ocupació pública, remunerada i també objecte de denúncia per atribució irregular, del director general de l'Ajuntament de Reus.

Tot plegat sembla un d'aquells casos pràctics d'oposicions que deixen bocabadat per impossibles. Però ara se'n dona un de ben real.

Com a advocat no puc ni tan sols concebre que la Fiscalia de l'Audiència Nacional pugui deixar de considerar amb la màxima atenció jurisdiccional la denúncia presentada en aquella institució judicial. En un ordre inferior, l'oficina administrativa antifrau (de la Generalitat) ha d'entendre que es troba en un moment clau, quant a la seva valoració social.

Altres dades corroboren i aguditzen la gravetat humana, o senzillament vital, del que va passar en aquella zona, fins ara dominada per Prat. En efecte, una altra font sanitària m'ha informat que la baixada d'activitat quirúrgica programada (tumors, oncologia, etcètera) duta a terme al gran hospital Vall d'Hebron (de l'ICS, i a Barcelona) va baixar durant el mes d'octubre del 2011 en un trenta per cent en relació al mateix mes de l'any anterior. El director d'aquell hospital, Jaume Raventós és la persona que Prat volia imposar com a director general de l'ICS, però la sectorial sanitària de CDC s'hi oposa.

Precisament abans d'ahir, el director de Processos Quirúrgics de la Vall d' Hebron, el respectat doctor Vicenç Martínez Ibáñez va tenir l'honor de ser cessat per Raventós en la seva funció, en la qual havia assolit un gran prestigi. En el 2010 assolí el nivell màxim d'activitat. El pitjor que se m'acut dir de Raventós és que conjumina perfectament amb Prat, mentre que el doctor Martínez Ibáñez, com tants altres, estava contra les retallades.

Una altra font m'indica que en diversos hospitals hi ha hagut cirurgians que han aprofitat estar de guàrdia per operar malalts ja ingressats i programats per operar en dates que no s'havien respectat. Els feien entrar a la sala d'operacions com si fossin una urgència del dia. Els metges es jugaven la feina perquè creien que l'endarreriment del procés de diag?nòstic (més llarg que mai) i d'intervenció posava en perill la vida del malalt.

Tot això és ben sabut en l'àmbit sanitari. Precisament per això membres de la sectorial de sanitat de CDC reclamen una reunió d'aquesta, que normalment es celebra cada dos mesos. La darrera trobada va ser un sopar de Nadal el qual, atesa la insatisfacció dels facultatius, va comptar amb només uns 200 assistents, la meitat que en el sopar de l'any anterior.

Els metges de CDC reclamen que Josep M. Sancho, president de la sectorial, antic diputat i ara secretari general d'Estratègia i Coordinació de la conselleria de Salut deixi la presidència de la sectorial. És una manera de distanciar-se de Prat i de la política sanitària d'Artur Mas.

S'ha arribat a un moment en què ja és impossible informar de totes les vies d'aigua obertes per la bàrbara retallada sanitària. Els fets s'han accelerat i finalment el Diari de Girona no ha d'obrar en solitari, com ha estat fent, dissortadament, durant mesos. Benvinguts siguin els nou arribats. Ànims.

El mur de silenci mediàtic català s'ha trencat parcialment. Serà difícil poder fer tornar entrar el follet de la dura realitat dins la làmpada d'Al·ladí. Per descomptat, TV3 continua sent el braç més mentider del poder. Per això no se la retalla, com a la sanitat.

A Reus, l'alcalde i diputat Carles Pellicer (CiU) intenta poder usar el desastre d'Innova contra el seu predecessor, Luis Miquel Pérez (PSC) i els socialistes. Aquests també tingueren responsabilitat en l'articulació i gestió d' Innova. En especial l'alcalde Josep Abelló (PSC) i també Pérez, que el passat Nadal encara estava dinant amb Prat. Però la presidència de Prat de l'ICS, així com la seva concepció i comandament despietat de les retallades, són responsabilitat directa i inqüestionable de CiU. Està personalment compartida (a tots el nivells, inclòs el jurídic) pel president Artur Mas. És el que continuarà sortint a la llum. En un Estat de Dret més consolidat, totes les implicacions ja estarien ben formulades, amb l'objectiu, urgent i necessari, de defensa social i de la vida dels éssers humans.