El Govern ha activat tots els dispositius d'alerta per fer front als dos episodis de nevades de les properes hores i decidirà aquest dijous a primera hora del matí si escurça la jornada escolar als centres de diverses comarques, principalment de Barcelona. Així, poc després de les nou del matí, quan els nens comencen classe, es podria decidir que tornessin a dinar a casa, cosa que faria activar abans d'hora els autocars escolars i que molts pares haguessin de recollir els seus fills més aviat. Així ho ha explicat el conseller d'Interior, Felip Puig, que ha demanat als ciutadans que no es moguin més del necessari almenys fins el cap de setmana, quan ja s'hauran acabat els dos episodis de nevades.

Després de reunir-se amb el consell assessor del pla de protecció civil per nevades, el Neucat, el conseller ha explicat que el primer episodi ja ha arribat en algunes comarques de l'interior de Barcelona i de la Catalunya Central i s'estendrà fins aquest dijous al matí. La segona onada, una mica més forta i extensa territorialment, entraria per Girona i s'estendria a la demarcació de Barcelona fins divendres a la matinada. Si fes falta, algunes escoles podrien romandre tancades tot divendres, però Puig ha recordat que els centres tenen certa autonomia per decidir-ho. De fet, també s'ha demanat a les escoles que es plantegin suspendre les excursions i les activitats extra-escolars.

El que més preocupa a Protecció Civil és la mobilitat i per això s'ha parlat amb tots els operadors de carreteres, ferrocarrils, autobusos, ports i aeroports perquè estiguin preparats per qualsevol incidència. Tot i així, el conseller ha considerat que l'afectació no serà tant important com la nevada del març del 2010. "No estem en extrema gravetat, estem raonablement preparats", ha assegurat. Malgrat tot, ha demanat a la població que es mogui el mínim imprescindible, encara que vagi a treballar, i que s'esperi a "gaudir del cap de setmana amb precaució", que es preveu fred però assolellat.

També s'ha parlat amb les empreses de telecomunicacions, les elèctriques, Gas Natural, els proveïdors de gasoil --pels generadors elèctrics i les estufes-- i les companyies d'aigua, per si es congelessin algunes canonades.

Salut també ha activat el SEM i tots els serveis necessaris per atendre la població més vulnerable, com els ancians. I Benestar Social i Família i els serveis socials municipals, a més de voluntaris de la Creu Roja, també han activat dispositius per atendre els sense sostre. Un total de 25 municipis han activat els seus plans d'emergència.

Fins aquest vespre s'havien produït pocs incidents, només dues carreteres tallades, tot i que hi ha hagut un accident mortal a Montcada i Reixac per culpa de la pluja. Segons Puig, de moment està nevant "segons les previsions", però no es descarta tancar preventivament trams de carretera com la Panadella, a l'A-2, o el Coll de Revell, a l'Eix Transversal.