El president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, va explicar ahir que ultimen un acord amb el PP de Catalunya per rebaixar la taxa turística i el cobrament per recepta mèdica per lligar l'aval del PPC als pressupostos del 2012. La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, havia avançat un parell d'hores abans que s'estava perfilant un acord amb CiU en aquest sentit, per introduir els canvis en forma d'esmenes a la llei d'acompanyament dels pressupostos catalans per a aquest any.

Sánchez-Camacho havia indicat que l'impacte de la taxa turística podria quedar reduït en un 90 per cent, mentre que l'anomenat tiquet moderador farmacèutic s'aplicaria amb progressivitat.

Diari de Girona ja va avançar que el Govern havia assegurat el mes de gener al sector turístic que si finalment s'aplicava la taxa, se'n rebaixaria l'import.

Després de la reunió del comitè executiu de CDC, Pujol va evitar donar més detalls perquè, malgrat que estaven molt "avançades" les negociacions, encara no hi havia un acord definitiu.

Si bé no va voler precisar percentatges, Pujol va donar per fet que es modificarà la taxa turística que creava el projecte de llei d'acompanyament, cosa que podria implicar una aplicació gradual de la nova figura impositiva.

Pujol va elogiar la resposta del sector turístic, que malgrat rebre inicialment amb desgrat l'anunci de la nova taxa, havia accedit a negociar-la amb "generositat" i amb predisposició a fer un "esforç davant l'excepcionalitat del moment" a Catalunya.

El secretari general adjunt de CDC, a més, va deixar entreveure que si es redueixen els ingressos previstos inicialment a través de la taxa turística, caldrà reduir alguna despesa o tocar algun ingrés d'una altra banda, perquè quadrin els comptes.

Crítiques d'ERC

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, va reprotxar al govern de CiU que hagi incomplert l'objectiu de reducció del dèficit públic i que només hagi estat capaç de reduir-lo mig punt, tot i la magnitud de les retallades aplicades en els serveis públics. La Generalitat ha tancat el pressupost de 2011 amb un dèficit de 6.687 milions d'euros, que significa 0,63 punts més del previst, quan l'objectiu fixat era disminuir-lo fins a arribar al 2,66% del PIB.