L'Aliança d'Advocats del Tancament de Spanair està estudiant presentar una demanda civil contra la Generalitat per la seva possible responsabilitat patrimonial enfront dels afectats pel tancament de l'aerolínia Spanair, donada la seva elevada participació accionarial en l'aerolínia i el seu possible incompliment del Codi de Consum de la regió.

Així ho van explicar en la roda de premsa de presentació de l'aliança el seu president, Juan Ortiz Úrculo, exfiscal General de l'Estat i soci de Cremades & Calvo-Sotelo, i el secretari general de l'aliança, l'advocat i també exfiscal General de l'Estat, Cándido Conde Pumpido Varela.

"Es podria reclamar la responsabilitat patrimonial de la Generalitat per no vetllar pel seu propi Codi de Consum i per la seva clara participació pública (24%) en Spanair", va explicar Conde-Pumpido, qui va recordar que en els casos precedents d'Air Madrid i Air Comet, aquestes no tenien una participació pública tan clara.

En aquest sentit, els experts van assenyalar que el Codi de Consum de Catalunya, que va entrar en vigor el gener del 2011, obliga a les empreses a tenir una assegurança per cobrir les compres superiors a 100 euros.

Els advocats demanaran a Spanair que aclareixi si posseïa aquesta assegurança obligatòria per cobrir els danys per responsabilitat civil i, en cas de no haver-la contractat, sol·licitaran la responsabilitat patrimonial de la Generalitat per no vetllar pel compliment de la llei.

L'aliança, que de moment representa a uns 2.500 perjudicats per Spanair, acudirà en primer lloc al procés concursal de l'aerolínia en representació dels seus clients i estudiarà les altres vies jurídiques per reclamar a agències de viatges, entitats financeres i companyies asseguradores.

Evitar més tancaments

L'Aliança d'Advocats del Tancament de Spanair neix amb l'objectiu d'unir "sinergies" en la defensa dels perjudicats (treballadors, proveïdors i passatgers) i per reclamar que es compleixi amb el reglament europeu de consumidors que permet les reclamacions judicials conjuntes, va afirmar Ortiz Úrculo.

"No es poden permetre més fallides d'aerolínies com les dels últims anys, ja que afecten molt a la imatge d'Espanya i, sobretot, a un sector tan important com és el turisme", va sostenir el president de l'Aliança.

En aquest sentit, va anunciar que l'Aliança sol·licitarà al Ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, un canvi normatiu i de caràcter processal a Espanya perquè es compleixi el reglament europeu de reclamacions col·lectives i va recordar que "encara que els bitllets d'avió siguin cada vegada més barats, reclamar és cada vegada més car".

A més, els advocats van confirmar un primer contacte amb la ministra de Foment, Ana Pastor, amb la qual es reuniran per demanar-li que garanteixi el funcionament del trànsit aeri per "evitar que aquestes circumstàncies no tornin a repetir-se", va concloure el president de l'aliança.

L'aliança, oberta a noves incorporacions, està formada pels despatxos Cremades & Calvo-Sotelo, LC Advocats, Álvarez-Ossorio Miller & Co, Conde-Pumpido & de Porres i Zaballos Advocats.

Acció col·lectiva

L'agència de viatges en línia eDreams ha interposat una acció col·lectiva en el concurs de Spanair amb l'objectiu que els seus clients recuperin els diners dels bitllets no utilitzats després del cessament d'operacions de l'aerolínia el passat 27 de gener. Per això, segons va informar en un comunicat, recopilarà durant un mes les dades dels viatgers afectats i es presentarà en la causa al costat dels seus clients davant del Jutjat Mercantil número 10 de Barcelona que tramita el concurs de creditors.