L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va alertar ahir que un hipotètic cop de porta del Govern de Mariano Rajoy al pacte fiscal abocaria molts catalans a abraçar com a única alternativa l'opció independentista.

En un editorial del Centre d'Estudis Jordi Pujol, l'expresident català va advertir que si l'Estat espanyol "imposa la continuïtat del sistema actual" de finançament, que "estrangula financerament" Catalunya, ja podria treure's una "conclusió definitiva".

"Ja quedaria clar que el seu objectiu és fer que Catalunya no pugui construir una societat econòmica i socialment de progrés, equitativa i integradora", va afirmar l'expresident català.

Si el que vol l'Estat és que Catalunya sigui "insignificant" i que acabi sent "esborrada", segons Jordi Pujol, "siguin quines siguin les dificultats, la independència haurà de ser l'opció de molts catalans".

"Si Catalunya hagués d'emprendre una ruta de destí incert ho podria fer amb tranquil·litat d'esperit. Perquè totes les altres o estarien bloquejades o conduirien a paratges d'accelerada inanició", va apuntar. Segons la seva opinió, "el risc d'ofegament econòmic i social seria un argument molt potent a favor de la independència", llevat que per part de l'Estat hi hagués una "gran rectificació".