La Generalitat retallarà aquest any un 3% del sou anual dels seus treballadors, segons han explicat aquest divendres els representants dels sindicats presents a la Taula General de la Funció Pública --CCOO, UGT i IAC-- després de reunir-se amb els responsables del Govern. Aquests, s'han aixecat "indignats" de la reunió i denuncien que a la pràctica la mesura suposarà una retallada molt superior, de més del 7% per la plantilla de funcionaris i de més del 18%, en el cas dels interins a qui per aquest anys ja se'ls aplica també una reducció del 15% de jornada i sou. Els sindicats alerten a més que, malgrat no dir-ho obertament, el Govern no els ha descartat que aquesta retallada "sigui única ni la última", i que se'n podrien afegir d'altres derivades del govern estatal.

Aquesta reducció es farà efectiva de manera íntegra en la paga de juny, ja que la Generalitat no té competències per rebaixar el salari base mensual dels funcionaris, pel que descomptarà l'equivalent al 3% de la retribució anual a través dels complements específics, segons ha explicat en roda de premsa la responsable d'Ensenyament de CCOO, Montse Rós.

"No se'ns poden riure a la cara"

"No se'ns poden riure a la cara" han dit en reiterades ocasions Rós, daurant la roda de premsa que els tres sindicats han celebrat conjuntament davant la premsa en marxar de la reunió. Els sindicats critiquen la forma "unilateral" que té el Govern d'actuar i critiquen que només els hagin donat marge per negociar "si pel personal laboral de la Generalitat la retallada la volem fer també en el mes de juny o de forma progressiva", ha lamentat Ros.

Els sindicats calculen que la reducció real dels salaris dels treballadors públics serà d'un mínim d'un 7%, sumant l'eliminació dels complements econòmics --tiquet menjador, pla de pensions, estadis de docència, etc.-- que preveu la llei d'acompanyament dels pressupostos catalans per al 2012, pendent d'aprovar al Parlament en espera del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries.

El portaveu de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Luis Blanco, ha especificat que la pèrdua del poder adquisitiu real dels treballadors públics catalans serà de, com a mínim, un 12%, ja que al 7% de sou i complements s'ha de sumar l'increment de l'IPC i de l'IRFP.

Por a futures retallades

Els sindicats han mostrat la seva inquietud davant de la possibilitat d'una nova retallada en el futur, ja que asseguren que l'article dels pressupostos que preveu la rebaixa salarial dels treballadors públics és molt ambigua.

La Taula General de la Funció Pública representa 165.000 treballadors, però els sindicats calculen que aquesta retallada salarial afectarà uns 500.000, ja que la Generalitat ha avançat que s'aplicarà també al personal concertat, d'universitats i d'empreses públiques.

Més mobilitzacions

Els sindicats asseguren que mantenen la voluntat de negociar amb el Govern: "No serem nosaltres els que tallem el fil de la negociació. Si no volen negociar, que ho diguin", ha sostingut Ros, que ha fet una crida a tots els treballadors públics que participin en la manifestació d'aquest divendres i ha avançat que elaboraran un nou calendari de mobilitzacions.

El responsable de l'àrea pública d'UGT de Catalunya, Xavier Casas, ha manifestat "la més absoluta indignació per un Govern que matxuca i retalla un altre cop els treballadors i preserva l'administració VIP".

Per la seva banda, el portaveu d'IAC ha afirmat que els sindicats pretenen seguir negociant per intentar que aquesta mesura tingui marxa enrere, però ha reiterat que volen debatre mesures alternatives.