La Generalitat ha presentat avui als sindicats un pla d'ocupació per a la funció pública que preveu l'aplicació a partir de l'1 d'abril de la reducció en un 15% de jornada i sou per a 6.800 interins, i que contempla trasllats geogràfics i funcionals per a uns 45.000 treballadors.

El pla, previst per al període 2012-2014, ha estat comunicat avui als sindicats de la Funció Pública (CCOO, UGT i IAC) durant una reunió de la Taula General de la Funció Pública, segons que han informat en roda de premsa els portaveus d'aquestes centrals.

Els tres sindicats han coincidit a denunciar que amb aquest pla la Generalitat està aplicant al sector públic de l'administració catalana la reforma laboral que el Govern del PP ha aprovat per Reial Decret Llei per a l'àmbit privat.

El portaveu d'UGT Xavier Casas ha assegurat que "la Generalitat ha aprovat un ERO que és especialment greu perquè és abusiu i despòtic perquè es neguen a negociar-lo i perquè deixa en una situació d'indefensió milers de persones".

En concret, el pla habilita els diferents departaments de la Generalitat a adoptar mesures de reorganització de tasques i funcions, modificació de jornada i horaris i canvis d'adscripció de llocs de treball per al col·lectiu administratiu i tècnic, sigui funcionari, interí o personal laboral.

Els sindicats, que denuncien que la Generalitat planteja canvis substancials de les condicions laborals, calculen que podrà afectar prop de 45.000 persones, entre ells 32.000 funcionaris i 10.000 contractats laborals.

"La reforma laboral del Govern del PP i les mesures que vol aprovar la Generalitat tenen la mateixa finalitat: devaluar els salaris i les condicions de treball", ha assegurat la portaveu de CCOO Montse Ros.

La posada en marxa d'aquestes mesures de reorganització es durà a terme una vegada realitzat "un diagnòstic" de les necessitats, que haurà d'estar enllestit com a màxim el 31 d'octubre.

El document detalla també que a partir de l'1 d'abril s'aplicarà la reducció del 15% de jornada i sou dels interins, una de les mesures més importants preses pel Govern per reduir el dèficit de la Generalitat i que afecta especialment el personal d'administració i subalterns que treballen als centres educatius (entre 3.500 i 4.000 persones).

Aquests treballadors veuran com aquesta reducció salarial se suma a altres retallades que afecten tot el col·lectiu de funcionaris i treballadors de les empreses públiques com la reducció dels dies d'assumptes personals i de l'aportació als plans de pensió, a més de la retallada salarial general (fins a un 4,8% per a 2012).

Alguns treballadors de les categories més baixes i que són interins podrien trobar-se amb sous per sota de la sou mínim interprofessional (641 euros), segons els sindicats.

La reducció de sou i jornada per als interins no s'aplicarà en casos com els que treballen en serveis considerats essencials com l'educació, la salut, els bombers o alguns treballadors de justícia.

Els sindicats denuncien que el Govern "té pressa" i per això vol aprovar el pla presentat avui en una reunió de l'executiu prevista per a dimarts que ve.

El pla redueix també en un 30% l'aplicació del plus de dedicació especial que avui dia cobren uns 1.800 treballadors públics que tenen el càrrec de cap de servei i director general, encara que els sindicats demanaven que aquest desaparegués.

Els sindicats han animat tots els treballadors dels serveis públics a participar el pròxim 29 de març en la vaga general convocada en contra de la reforma laboral, per considerar que la Generalitat busca amb aquestes mesures el mateix objectiu que la reforma laboral en l'àmbit privat.