L'agència de qualificació Fitch ha rebaixat un esglaó la qualificació del deute a llarg termini de Catalunya, que baixa a aprovat, i dos la de Castella-la Manxa.

Concretament, el deute català passa d'estar qualificat amb un notable baix (A-) a un aprovat alt (BBB+), mentre que en el cas de Castella-la Manxa la rebaixa s'ha fet des d'aquest aprovat alt (BBB+) fins a l'aprovat baix (BBB-), cosa que el deixa a les portes de l'anomenat "bo escombraries".

És la segona vegada en els últims sis mesos que l'agència de qualificació rebaixa la qualificació del deute a llarg termini de Catalunya.

Fitch va argumentar en un comunicat que les decisions preses respecte a aquestes dues comunitats reflecteixen "el dèficit estructural" de les dues administracions, i considera que "es necessitaran considerables esforços addicionals" per reduir-los en un context d'entorn econòmic "desafiador i amb elevats costos de refinançament".

A més, l'agència de qualificació creditícia ha posat en perspectiva negativa el deute autonòmic de les comunitats d'Andalusia, Astúries, País Basc, Canàries, Cantàbria i Múrcia així com el de Catalunya i Castella-la Manxa.

Segons el comunicat, Fitch preveu resoldre les perspectives negatives a final de maig, una vegada hagi avaluat els dèficits de les autonomies, la seva habilitat i predisposició a reduir les seves despeses o possibles modificacions en els seus pressupostos seguint les directrius establertes en l'últim Consell de Política Fiscal i Financera.

Per la seva banda, The Economist acusa Catalunya d'haver establert un precedent "preocupant" quan va alertar que incompliria l'objectiu de dèficit de l'1,3% pel 2011. Segons el setmanari britànic, l'actitud de Catalunya de l'any passat "s'assembla" a la que ha adoptat ara Rajoy amb Brussel·les.

The Economist diu que Catalunya "es va rebel·lar" contra Madrid i va anunciar un dèficit del 2,6% en comptes de l'1,3% marcat pel Govern espanyol. "Però resulta que el dèficit va acabar sent del 3,7% el 2011", alerta el setmanari britànic. Segons l'article, Rajoy pot perdre "la reputació" si fa el mateix i incompleix "el seu propi sostre de dèficit".

The Economist adverteix, a més, que la causa principal de l'incompliment del dèficit espanyol pot ser la "desobediència" de les autonomies al límit fixat per Rajoy. El setmanari veu improbable que les comunitats puguin complir el nou sostre de l'1,5%. "El comportament de les regions en el passat fa que les seves promeses d'obeir siguin difícils de creure", destaca l'article.