CiU ha mantingut en els últims 15 dies una ronda de contactes amb l'oposició per oferir-li fórmules que permetrien votar per parts la proposta de pacte fiscal que sortirà del Parlament a final de juliol.

CiU està oberta a plantejar algun tipus de mecanisme que permeti votar per parts els plantejaments al voltant al pacte fiscal, el que podria facilitar al PSC sumar-se al consens en bona part de les formulacions i despenjar-se en algun punt concret.

Una d'aquestes fórmules passaria per dividir la proposta en tres blocs: un que reculli les conclusions de la comissió del pacte fiscal (aprovades a la tardor de 2011 per CiU, ICV-EUiA, i ERC), una altra que insti el Govern a negociar el pacte fiscal amb el Govern a partir del diagnòstic del dèficit fiscal català, i una tercera que posi les "línies mestres" de la proposta, segons fonts d'ERC. En la redacció d'aquest últim bloc, segons les mateixes fonts, CiU buscaria facilitar la rúbrica del PSC, i per això acceptaria, per exemple, incloure el compromís sobre el pacte social que reclamen tant els socialistes com ICV-EUiA.

D'altra banda, el president d'Abertis i del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement de la Generalitat (CAREC), Salvador Alemany, va suggerir la possibilitat de posposar un acord sobre el pacte fiscal si això ajuda al consens català, i va demanat als partits "sacrificis" per aconseguir-ho.

En un debat sobre el pacte fiscal celebrat al Cercle d'Economia, Alemany va argumentar també que un nou pacte fiscal per a Catalunya semblant al concert econòmic "també" seria beneficiós per al conjunt de l'Estat espanyol.

Per a Alemany, "un model eficient a Catalunya permetria fer el pastís més gran per al conjunt del sistema", és a dir, per a tot Espanya, de manera que, segons la seva opinió, "aquesta també és una solució positiva per al conjunt de l'Estat". A més, Alemany va demanar "el màxim consens parlamentari i social a Catalunya", fins i tot si això suposa alguns "sacrificis" entre les diferents aspiracions i va cridar a la calma, ja que, segons el seu parer, "no ve d'uns mesos" redactar la proposta definitiva.