Tres persones han mort, 22 més han resultat ferides i 8.000 hectàrees han quedat calcinades en els incendi originats aquest diumenge a la Jonquera i Portbou, que han afectat diversos municipis de la comarca de l'Alt Empordà.

Segons ha explicat als mitjans el conseller d'Interior, Felip Puig, tots els veïns de la comarca s'han de confinar a casa amb les finestres tancades i mullar-les en cas que les flames s'acostin. El conseller ha comparegut per informar que el foc ja ha cremat més de 12.000 hectàrees. També s'ha mostrat preocupat pel fet que el foc pugui avançar cap a l'Alta Garrotxa el que dificultaria molt les tasques d'extinció i posaria en perill 20.000 hectàrees mes.

24 ferits

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès aquest diumenge a 24 persones ferides en els dos incendis que afecten a diversos municipis de l'Empordà, originats a la Jonquera i Portbou.

En el foc de la Jonquera han atès nou persones: dos en estat molt greu per cremades - una evacuada a l'Hospital de la Vall d'Hebron i una altra al de Figueres -, dos greus evacuades a l'Hospital de Figueres i cinc lleus.

En el de Portbou han assistit a catorze: dos de caràcter greu evacuades a l'Hospital Josep Trueta de Figueres, deu lleus i els dos morts, una menor de 15 anys i el seu pare de 60, segons ha informat la Conselleria d'Interior en un comunicat.

Treball durant tota la nit

Els bombers de la Generalitat continuen treballant en l'incendi de l'Empordà que segueix actiu i mantenen el confinament dels nuclis de població afectats, mentre que s'espera que els mitjans aeris puguin operar demà perquè es preveu que el vent bufi amb menys força.

Segons que han informat els bombers en un comunicat, el dispositiu de setanta dotacions terrestres seguirà treballant durant les pròximes hores principalment en el flanc dret de l'incendi de l'Empordà per evitar que pugui avançar en direcció oest cap a la comarca de La Garrotxa.

Protecció Civil de la Generalitat manté el Pla INFOCAT en fase d'emergència 2, mentre que la circulació ferroviària entre Girona i Portbou s'ha vist interrompuda.

L'incendi, que ha afectat a 13.000 hectàrees, seguirà cremant tota la nit en el flanc esquerre, encara que el seu potencial és més limitat, segons els bombers.

Segons el conseller Puig, l'incendi que afecta diversos municipis de l'Alt Empordà ja ha calcinat prop de 13.000 hectàrees, segueix descontrolat i es preveu que "presentarà segur dificultats al llarg de tota la nit".

En declaracions als mitjans de comunicació, Puig ha assegurat que l'incendi, en el flanc que va de Llers cap Avinyonet, té un potencial d'arrasar 20.000 o 30.000 hectàrees.

L'incendi, en què treballen 320 bombers de la Generalitat sense ajuda de mitjans aeris perquè el vent els impedeix volar, ha avançat a més de sis quilòmetres per hora, amb flames superiors a cinc metres, i ha generat focus secundaris "difícils de seguir ", que van més enllà de 200 metres.

Encara que el vent de tramuntana va disminuint, les perspectives meteorològiques és que no desapareixerà del tot i demà tornarà a refermar, el que fa témer als Bombers que el foc s'estengui a la comarca de la Garrotxa.

Els mitjans aeris amb prou feines s'han pogut incorporar als treballs a causa del fort vent, que ha dificultat en gran mesura la tasca d'extinció, en què han col · laborat unitats del Ministeri d'Agricultura i dotacions de bombers francesos.

La Unitat Militar d'Emergències també ha enviat 150 efectius i material mòbil a col · laborar en l'extinció de l'incendi, on arribaran aquesta nit, i seran reforçats matí amb un grup similar, segons fonts d'aquest cos castrense.

Tres víctimes mortals

A causa del foc iniciat a la Jonquera, un home d'origen francès de 75 anys ha mort a Llers d'un atac cardíac al veure's envoltat per les flames al jardí de casa i quatre persones més han quedat ferides.

Una d'elles, un ciutadà francès, està en estat greu amb cremades al 80 per cent del seu cos i es tem per la seva vida, i la resta té cremades lleus.

A Portbou, dues persones han mort, una noia de 15 anys i el seu pare de 60, i 15 han resultat ferides en saltar per un penya-segat fugint de les flames que s'havien trobat quan circulaven en cotxe.

Els morts són un home de 60 anys i una menor de 15 anys que viatjaven amb la resta de ferits en diversos cotxes i han mort ofegats en saltar al mar.

500 evacuats

Prop de mig miler de veïns han hagut de ser desallotjats pel foc que ha començat a cremar aquest diumenge a primera hora de la tarda al Pertús i ha avançat sense aturador per l'Alt Empordà. En total, 476 veïns dormiran en pavellons, centres i espais que han habilitat els diferents municipis per donar recer i auxili als evacuats. Segons ha informat la Direcció General de Protecció Civil (DGPC), es tracta de 300 veïns de Colera, 100 de Figueres, 40 de Roses, 12 de Llançà i 12 de Portbou. D'altra banda, es manté l'ordre de confinament a totes les poblacions de l'Alt Empordà, de manera que els veïns s'han de mantenir a dins de casa amb les portes i les finestres tancades. El foc segueix avançant sense control i ja ha calcinat 12.500 hectàrees.

Afectacions viàries

El foc ha obligat a tallar la circulació en ambdós sentits de l'autopista AP-7 i les carreteres N-II, GI-500, GI-501 i GI-610, i la conselleria ha demanat que no es circuli en direcció a França.

La situació a les carreteres que travessen la zona s'ha convertit ràpidament en caòtica, amb els cotxes circulant per rutes en les que el foc arribava pràcticament a peu de carretera.

Amb l'autopista AP-7 i les carreteres N-II, Gi-500 i Gi-610 tallades al trànsit, el col · lapse ha estat total i nombrosos vehicles que procedien o es dirigien a França s'han vist atrapats en el caos circulatori.

Segons diversos testimonis, s'han viscut moments de pànic quan el foc ha arribat fins a les portes d'algunes cases i masies.

L'incendi de Portbou també ha obligat a tallar la C-16, per la qual cosa s'ha obert gratuïtament el túnel del Cadí, pel qual Interior demana que passin tots els vehicles que vagin a França.

A més, a les 20.29 hores s'ha interromput la circulació ferroviària entre Girona i Portbou i des d'aquest migdia està paralitzat el trànsit d'alta velocitat entre Figueres i Perpinyà.

Confinament de tot l'Alt Empordà

Els Bombers de la Generalitat han demanat el confinament de tots els municipis de l'Alt Empordà. El confinament implica que els veïns s´han de quedar a casa, i a l´interior d´algun edifici, i tancar portes i finestres. Així mateix es demana que la gent no es desplaci a la zona de l´incendi.

Sense fluït elèctric

L'incendi originat aquest diumenge a la comarca de l'Empordà (Girona) ha deixat 4.251 abonats sense subministrament elèctric, segons ha informat la Conselleria d'Interior en un comunicat.