La gestió de les empreses municipals de Reus hauria concorregut en "presumptes irregularitats i il·legalitats" en l'anterior mandat -format per PSC i ERC. Aquesta és la principal conclusió de l'esperada auditoria al hòlding d'empreses Innova -el mateix interventor la reclamava des del 2009-. El document conclou que darrere la gestió hi havia un "complex entramat" que actuava amb una inèrcia fins ara inqüestionada. L'alcalde Carles Pellicer (CiU) va reconèixer sentir-se "alliberat" de posar punt i final a un any "convuls". Ara el govern traslladarà tota la informació a Fiscalia i al Tribunal de Comptes i se centrarà a reforçar el control sobre les empreses i a deixar Innova a la "mínima expressió".

"Si poguéssim la tancaríem, però no podem", va reconèixer Pellicer, el qual va insistir en la "complexitat" de l'entramat i d'esclarir, entre tantes connexions, on era el "cap i la cua de la bèstia". "És possiblement el sistema més enrevessat i complex de tot l'Estat i no podrem arribar a matar del tot Innova, però la deixarem al màxim de prima i controlable", va afegir l'alcalde.

Les conclusions

La principal conclusió de l'auditoria és que s'han confirmat "evidències de febleses, anomalies, disfuncions, presumptes irregularitats i presumptes il·legalitats".

Aquestes "incidències" detectades sobre el grup d'empreses Innova es donen, sobretot, en els mecanismes de control intern, en la gestió dels recursos humans, en els procediments de con?tractació i en les operacions financeres.

L'alcalde va desgranar alguns exemples de "mala praxi". Així, en els mecanismes de control intern l'auditoria va constatar que, dins del Grup Salut, existeixen diferències entre la facturació que feien les mútues respecte als imports que es cobraven. En referència a la gestió de recursos humans, destaca que el director general d'Innova cobrava el 30% del seu sou sense justificació, així com altres casos d'assignacions discrecionals de pagaments a personal directiu del Grup Salut. En procediments de contractació, va citar l'adquisició directa de tres autobusos per part de l'empresa Reus Transport o la pròrroga prolongada de contractes.

"Ens limitem a aportar noves dades per ampliar la investigació que ja hi ha oberta per als casos de Josep Prat, Carles Manté, Àngel Cunillera i Jordi Bergadà, perquè volem passar pàgina, tancar aquesta carpeta, deixar el passat i mirar cap al futur", va dir Pellicer.