El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, està ultimant una bateria de recomanacions perquè la Generalitat garanteixi la universalitat en l'assistència sanitària i no apliqui el decret del Govern que deixarà sense cobertura bàsica a immigrants en situació irregular a partir de l'1 de setembre.

Ribó va deplorar que "el decret afecta a drets molt seriosos i implica un canvi de tendència iniciat després del franquisme", recordant que anteriorment l'assistència sanitària i la cotització eren condicionades entre elles, fet que havia anat evolucionant en pro de la universalitat, però que ara torna a recuperar-se amb el decret.

Per a Ribó, això significa que "per primera vegada en molts anys es comença a fer marxa enrere" ja que la cobertura sanitària deixarà d'arribar a diferents col·lectius vulnerables, com immigrants i majors de 26 anys que no hagin cotitzat. Les recomanacions pretenen ser una eina en la negociació que estan portant a terme la Generalitat i el Govern per implantar el decret a Catalunya, un procés pel què s'estableix un període de nou mesos abans de recórrer al Tribunal Constitucional. De no arribar a un acord que garanteixi la universalitat, la Generalitat pot recórrer el decret.