El conseller de Salut, Boi Ruiz, va reiterar ahir que Catalunya garantirà l'atenció primària als immigrants irregulars, tot i que hauran de passar un "filtre" per accedir a l'atenció especialitzada amb l'objectiu de verificar que no es tracti d'un cas de "turisme sanitari". "Complirem el reial decret per damunt i, a més, donarem atenció primària i especialitzada amb els filtres consegüents", va assegurar el titular de Salut en el marc de la Universitat Catalana d'Estiu que acull la localitat nord-catalana de Prada (França) en al·lusió a la polèmica pel decret al Govern espanyol que restringeix l'accés a la sanitat pública als immigrants en situació irregular.

En aquest sentit, va assegurar que es posarà a disposició d'aquestes persones una targeta sanitària en la qual s'especificarà el seu dret a accedir a l'atenció primària i a les prestacions que preveu el reial decret llei sobre Sanitat, sent aquestes les urgències per malaltia o accident, atenció a l'embaràs, part i postpart i assistència a menors de 18 anys, que garanteix el ministeri. Així mateix, s'especificarà el dret a l'atenció especialitzada que es derivi de l'anàlisi particular de cada cas que faci el Servei Català de la Salut (SCS).

Pacte fiscal

El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, va reclamar la necessitat d'"avançar pel camí que la majoria de ciutadans defensa", una opció que, segons que va dir, inclou objectius més enllà del concert econòmic. Ruiz va assegurar que hi ha un suport majoritari a favor del pacte fiscal, tot i que també va indicar que ja hi ha una "àmplia opinió del conjunt que hem d'avançar per altres camins", cosa que, segons que va indicar, "fa un any no teníem".

Per aquest motiu, va demanar anteposar la catalanitat per evitar que aquest recorregut es torni difícil i llarg, com ja ho ha estat en el passat, va dir Ruiz. El conseller de Salut va demanar que el pròxim 11 de setembre tingui lloc una gran manifestació a Barcelona amb motiu de la Diada de Catalunya.

Ruiz es va mostrar a favor de la convivència entre els que defensen el pacte fiscal i els que aposten per "anar encara més lluny".

A més va defensar aquesta necessitat d'unitat amb l'argument que l'objectiu compartit és defensar que Catalunya és una nació: "Al servei de la catalanitat està allò que els ciutadans ens demanen", va afirmar. Ruiz va realitzar aquestes afirmacions durant la seva intervenció en la inauguració de la Universitat Catalana d'Estiu, en la qual va donar la benvinguda als alumnes procedents de diversos punts de les zones on es parla català, una realitat que, segons que va sostenir, alguns volen negar.

A l'acte també van participar el president del consell rector de la UCE (Universitat Catalana d'Estiu), Jordi Sales, i el conseller delegat del departament francès dels Pirineus Orientals, Marcel Mateu i Iu Delcor, en representació de l'Ajuntament de Prada de Conflent.

La lliçó inaugural, titulada ?"Aspiracions i Solidesa", va anar a ?càrrec de l'escriptora Patrícia Gabancho, qui va defensar la necessitat d'aconseguir un canvi de paradigma i passar del catalanisme al sobiranisme. "Hem de guardar el catalanisme a les golfes, agrair-li els serveis prestats durant 150 anys i prendre el sobiranisme", va sentenciar Gabancho.

Segons que va indicar, el ?catalanisme tenia com un dels seus objectius la modernització d'Espanya, cosa que, segons la seva opinió, no s'havia aconse?guit: "El projecte de modernitat ?espanyol s'acaba d'enfonsar ?juntament amb Bankia", va reblar. Fins a aquest moment, va sostenir, en la política catalana ha prevalgut el mínim comú denominador que unia pràcticament a totes les ?formacions de l'arc parlamentari català: "Això s'ha ?acabat".