El president del Govern, Mariano Rajoy, ha estès la mà al president de la Generalitat, Artur Mas, per "dialogar, parlar i escoltar" respecte a les reivindicacions del Govern català. "Crec que a Espanya és possible crear punts de trobada i, per descomptat, per mi no quedarà. Jo no seré el responsable que això no passi si és que això al final no passa", va afirmar en un acte de precampanya del PP a Ourense.

El president espanyol va assegurar respecte a la situació de Catalunya que "no consisteix en el fet que les coses siguin blanques o negres perquè, com tothom sap, hi ha altres tons a la vida i hi ha altres interessos i altres sentiments". "Qui vulgui parlar amb mi, jo estic a la seva disposició", va concloure, per agregar que "les solucions als problemes no s'arreglen creant altres problemes, i no se surt d'una crisi creant una altra crisi".

Rajoy va convidar al diàleg després de remarcar que "les comunitats són molt importants", ja que suposen el 36 o 37% de despesa estatal mentre que "el Govern d'Espanya en gasta el 20%". Amb tot, va deixar clar que el PP "defensa la Constitució Espanyola i la cohesió territorial i social".

Sobre aquesta qüestió, el líder popular va destacar que "ara es diuen moltes coses de les comunitats autònomes", però va defensar que "han estat útils, han proporcionat una millora de serveis públics, han atès la gent" i "tenen els seus problemes i fan les coses malament com ho pot fer el Govern o l'ajuntament d'aquí al costat". "Però, ara mateix, les comunitats autònomes han de fer com està fent el mateix Govern d'Espanya", va remarcar el president, i va sentenciar: "Nosaltres hem ajudat les comunitats perquè jo, per descomptat, no em desentendré d'unes administracions que presten serveis als ciutadans".

Mariano Rajoy va proclamar que el Govern ha anticipat "diners que hauria de rebre més tard" i ha posat en marxa el pla de proveïdors perquè paguin els seus deutes; alhora que va destacar l'ajuda a les comunitats "que no poden finançar-se".

Sobre aquesta qüestió, el president espanyol va remarcar que "és important" que Govern, comunitats i ajuntaments treballin "per aconseguir que hi hagi recuperació de l'economia", amb la finalitat que es generi feina, i a partir d'aquí, aconseguir ingressos per a les administracions públiques.

La reaparició d'Aznar

L'expresident del Govern José María Aznar (PP) va reaparèixer en escena afirmant que "ningú trencarà Espanya" i que els que "juguen frívolament a calar foc" cometen una irresponsabilitat i han d'"aguantar-ne les conseqüències". Aznar va fer aquestes declaracions a Mèxic DF, al Consell Mexicà d'Assumptes Internacionals, en ser preguntat per les demandes independentistes a Catalunya.

"Espanya és una de les nacions més antigues de la història i una de les més rellevants del món. Ha tingut bons i mals moments; moments brillants i altres de més discutibles. Però ningú trencarà Espanya", va assegurar el president de la Fundació FAES.

Alhora, Aznar va advertir que "no cal jugar frívolament amb la història ni calar foc a res històricament. Qui ho fa comet una irresponsabilitat, una deslleialtat i una greu equivocació".

"La llei és igual per a tots. Qui no la compleix ha d'aguantar-ne les conseqüències", va apuntar Aznar, que va manifestar que "Espanya continua i continuarà".