La Generalitat ha ingressat fins ara 69 milions per privatitzacions, fet que suposa un 7,8% dels 888 milions d'euros previstos en els pressupostos per aquest concepte.

Malgrat els pocs ingressos aconseguits fins ara, fonts del Departament d'Economia de la Generalitat subratllen que encara estan en marxa dos processos de privatització, el dels túnels de Vallvidrera i el Cadí i el d'Aigües Ter Llobregat (ATLL), que confien que permetin, com a mínim, acostar-se a l'objectiu buscat.

Dels 69 milions recaptats fins ara, el gruix correspon a la venda de la seu del Departament de Territori i Sostenibilitat per 52 milions d'euros a l'empresa Bancalé Serveis Integrals. Aquest edifici forma part del procés de venda de determinats béns propietat de l'empresa pública Edificis i Equipaments de Catalunya (l'antiga ICF Equipaments), la subhasta dels quals va quedar deserta per falta de compradors i que ha quedat finalment integrada a Gisa.

A més d'aquest edifici, la Generalitat de Catalunya només ha aconseguit vendre, fins al moment, dos dels dinou immobles que tenia previst.

Per tots ells pretenia obtenir 360 milions d'euros, i per ara només ha aconseguit 17 milions. D'una banda, el Govern va vendre l'edifici que acull els serveis territorials del Departament de Cultura a Barcelona, situat al carrer Muntaner, 221, a Mutual Mèdica de Catalunya i Balears per 2,55 milions d'euros, uns 300.000 euros més del preu mínim de venda fixat.

No obstant això, cal tenir en compte que el Govern haurà d'usar part dels fons obtinguts per cancel·lar el cens emfitèutic (impostos procedents d'una antiga figura medieval) amb els quals es troben gravats aquest immoble; en concret, l'edifici del carrer Muntaner tenia un cens d'1,85 milions d'euros.

El segon edifici del lot de la Generalitat que s'ha venut, en aquest cas per 14,5 milions, és l'actual seu de la direcció general de Medi Natural i de l'Agència de Residus de Catalunya, situada al carrer Doctor Roux número 80-86, que va ser adquirit pel fons de pensions dels empleats de la Generalitat.

Pel quw fa al procés de privatització dels Túnels de Vallvidrera i del Cadí, té un preu de sortida de 430 milions d'euros.

Però a mitjans d'agost el Govern va flexibilitzar les condicions de la privatització de manera que el guanyador del concurs, al qual només s'ha presentat Abertis, no hagi de desemborsar d'entrada el cànon per la concessió de 25 anys.

D'entrada, caldrà pagar el 70% del cànon, mentre que el 30% restant s'abonarà en petits percentatges durant els pròxims cinc anys.

La Generalitat també ha relaxat les condicions que exigia a les empreses interessades a obtenir amb la gestió de l'empresa pública Aigües Ter Llobregat, encarregada d'explotar les plantes potabilitzadores de Catalunya.

El Govern va decidir rebaixar a 300 milions el cànon inicial que pagarà el guanyador, que haurà d'abonar els 700 milions restants durant els 50 anys de concessió.

Aigües de Barcelona (Agbar), Aqualia (FCC), Acciona i Comsa Emte són les empreses que fins ara han manifestat interès a participar en el concurs.