El pagament dels 560 MEUR del fons de liquiditat està signat des d'aquest divendres però no serà fins dilluns que el Govern tindrà la disponibilitat econòmica per pagar, aquest dimarts, els endarreriments dels concerts econòmics. Així ho van confirmar ahir dissabte els consellers Boi Ruiz i Josep Lluís Cleries, que van lamentar la manca de "compromís" del Govern espanyol.

Per això, demanen "lleialtat" al Govern de l'Estat perquè consideren que amb aquests diners no s'afecta el Govern de Catalunya sinó a totes les persones i entitats que han de cobrar. Cleries lamenta que amb aquests retards i la poca inversió a Catalunya, el Govern espanyol posa en risc la cohesió social al país.

Segons el conseller de Salut, Boi Ruiz, i el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, el pagament dels 560 MEUR del fons de liquiditat de l'estat espanyol hagués hagut d'estar disponible aquesta setmana, perquè s'havia d'efectuar a finals del mes passat.

Des del Govern es va "donar de marge" tota la setmana i tal i com va explicar Cleries, "a última hora va fallar". Per al conseller de Benestar "si el Govern espanyol diu que farà l'ingrés, te n'has de refiar".

Boi Ruiz va confirmar que el pagament del fons de liquiditat es va fer efectiu aquest divendres, però que amb el cap de setmana sense operativitat financera, no serà fins dilluns que la Generalitat en podrà disposar. Per això, va confirmar que el pagament de concerts econòmics, si no hi ha cap canvi que no depengui del Govern, podrà fer-se efectiu aquest dimarts vinent mateix.

Ruiz i Cleries van lamentar aquesta situació i van recordar al Govern espanyol que no fent els pagametns d'aquest fons de liquiditat no afecta el Govern sinó les persones, entitats i federacions que l'han de cobrar.

Els dos consellers van assegurar que la Generalitat no té els diners per anticipar-se a aquests episodis i per això demanen "lleialtat" al Govern espanyol.

En aquest sentit, el conseller Cleries va criticar també, tal i com ja s'havia avançat, que la reducció de pressupost en matèria social a Catalunya, i sobretot en la llei de la Dependència, és "fer ploure sobre mullat, perquè es fan ajustaments sobre un àmbit que ja està ajustat", i per això destaca la prioritat que signifiquen les polítiques socials per la Generalitat, amb l'objectiu de garantir la cohesió social i evitar l'exclusió dels més desafavorits.

Aire per als farmacèutics

Boi Ruiz va explicar que el fons de liquiditat servirà per fer front als concerts i també els proveïdors com els farmacèutics, que aquest divendres denunciaven l'"asfíxia" econòmica que vivien a causa del retard dels pagaments del Govern.

En la línia argumental del discurs del Govern d'Artur Mas, Ruiz va lamentar no disposar d'un sistema propi de tresoreria i va assegurar que aquestes situacions serveixen per posar en valor "el dret a gestionar la nostra tresoreria". Per Ruiz, no podrem dependre "d'un tercer" que decideixi quan i com s'efectuen alguns pagaments.