L'expresident de la Generalitat José Montilla va acusar CiU d'estendre la creença que "Madrid roba" els catalans i que és culpable de la crisi que arrossega, i va rebutjar aquest missatge que considera populista, però va advertir que està recolzat en una base objectiva per la qual el tracte econòmic a Catalunya no és just. "Madrid no ens roba però Catalunya és tractada injustament, i aquesta és una veritat objectiva", va declarar el portaveu de l'Entesa pel Progrés al Senat. José Montilla va afegir que la "solució miraclera" que ofereix CiU a aquesta situació és la independència, una equació que ha calat gràcies a la crisi econòmica.

Va explicar que respecte a "l'assumpte de 'Madrid roba' i el de l'espoliació fiscal, hi ha gent que ho diu perquè té alguns arguments per dir-ho"; entre d'altres, un finançament insuficient i l'incompliment de les inversions a Catalunya que assenyala l'Estatut. Creu que aquest tracte i la crisi econòmica han creat el caldo de cultiu perquè s'hagi estès el missatge de CiU, que "la solució màgica" és la independència; sobre aquesta qüestió, va assegurar que aquesta és una idea arrelada en el si de l'actual CiU, que mantindrà el seu objectiu després de les eleccions de novembre.

"El seu objectiu és la independència. No és un moviment tàctic per veure si en trec tres duros més. Que ningú s'equivoqui", va assegurar l'expresident català sobre la Convergència d'Artur Mas.

Va argumentar que fa uns quants anys ell ja va advertir de la desafecció creixent de la societat catalana cap a la resta del país: "Espero que no sigui irreversible. Sense cap mena de dubte, la crisi ha accelerat això". Preguntat si creu que ell va poder contribuir també en això des de la Generalitat, per exemple per la seva oposició a la sentència de l'Estatut que va anul·lar part d'aquesta llei, Montilla va respondre que "això seria matar el missatger i no entendre el que passa".

"La sentència va ser un dels detonants d'aquest tema, i, ho sento, jo no en tinc la culpa, sinó els qui van recollir firmes contra l'Estatut, que van promoure el recurs, que van bloquejar la renovació del TC, els que van encoratjar aquesta campanya. De la sembra d'abans ara en ve la collita", va dir. "Lamento la poca visió d'Estat d'alguns que avui ocupen càrrecs importantíssims", va afegir Montilla.

Complir l'Estatut

Enfront d'aquesta situació, advoca perquè el Govern de Mariano Rajoy faci el que sí que està a les seves mans, complir l'Estatut i reformar el sistema de finançament: d'una banda, que inverteixi el 18,6% de la inversió en els Pressupostos Generals de l'Estat a Catalunya. Montilla va explicar que la reducció de recursos no és l'excusa per no arribar a aquest percentatge i va exigir que, tot i que la quantia general disminueixi, la quantitat que en queda es reparteix d'acord amb aquest percentatge. "Se n'ha anat a no complir, a maltractar", va interpretar el portaveu. "La Constitució ho permet: complir les lleis i actuar amb lleialtat. Perquè si no actues amb lleialtat, és difícil que ho puguis demanar a l'altra part", va afegir.

D'altra banda, va explicar que el sistema de finançament perjudica també Catalunya, i va advocar per una reforma profunda que s'estableixi sobre la responsabilitat fiscal de les autonomies, que han de gestionar grans impostos, han de ser responsables de determinats impostos que ara controla, recapta i reparteix l'Estat, com l'IVA, els impostos especials o l'IRPF, ja que també són les autonomies que paguen els principals serveis als ciutadans: sanitat, educació i benestar social.

"Es diu que els impostos els paguen els ciutadans, no els territoris. Res a objectar. Però després no se'ls torna els diners als ciutadans, sinó a les administracions; el gran espai de despesa de les comunitats són els serveis a les persones, i cap administració ha de rebre menys que una altra per prestar el servei de salut", va argumentar. En aquest punt, José Montilla va assegurar que hi ha autonomies que sumant tots els conceptes del finançament "reben un 15% més" que d'altres. "No pot ser que el que més aporti rebi menys que un altre que aporta menys. La solidaritat no és que si tu guanyes 10 i jo 5, jo em quedi amb 8 i tu amb 7. Això no és solidaritat", va insistir.

La fórmula

Montilla va subratllar que la fórmula no té a veure amb el pacte fiscal o els concerts forals, que veu "profundament insolidaris". "Quant contribueixen Navarra i el País Basc a la solidaritat amb la resta dels pobles d'Espanya? D'això no se'n parla, és un tema tabú", va censurar. "La nostra proposta és un sistema solidari. No es tracta que cada territori es quedi el que recapta i el que recapta menys, que es foti. No. Sempre hem defensat que a Catalunya, que té més activitat econòmica, els seus ciutadans contribueixin més que en altres territoris. La quota és profundament insolidària i aquí, d'això no se'n parla", va insistir.

L'expresident, a més, va censurar que l'avançament electoral i l'epicentre del debat sobre la independència de Catalunya evita el judici a la gestió d'Artur Mas en els seus dos anys al capdavant de la Generalitat, en línia amb els arguments defensats per l'actual líder del PSC, Pere Navarro.