El president del Govern, Mariano Rajoy, va afirmar ahir que esgotarà "totes les possibilitats de diàleg" amb la Generalitat de Catalunya sobre la seva postura sobiranista, però va assegurar que no acceptarà "imposicions" i plantejaments que van "contra la història i el signe dels temps". En una entrevista a la COPE, Rajoy va apostar per abordar el desafiament independentista del president de la Generalitat, Artur Mas, amb "tranquil·litat, calma i assossec", i va subratllar que "avui el món no està per aixecar murs ni fronteres" ja que l'aposta actual és per la integració i els espais oberts.

Va assegurar que el plantejament de Mas va "contra la història, el signe dels temps i contra el pur sentit comú", i que amb això hi perden els espanyols i especialment els catalans.

"Els governants haurien de ser equànimes, responsables, sensats i ser capaços de controlar situacions. Desgraciadament Mas s'està equivocant i molt", va afegir. A més, va recordar l'última reunió que va mantenir amb Mas al Palau de la Moncloa i com li va demanar una cosa que no li podia donar -el concert econòmic-, però ha insistit que no li va parlar ni de convocar eleccions, ni de cap tipus de referèndum. "Jo esgotaré totes les possibilitats de diàleg. Però a partir d'aquí sóc el president del Govern i se'm pot demanar de tot, menys una cosa: que incompleixi la llei", va subratllar i va postil·lar: "Jo sempre estic disposat al diàleg, però no a les imposicions per part de ningú".

Davant d'aquestes declaracions, el Govern de Catalunya va reclamar al president del Govern, Mariano Rajoy, que "s'aclareixi" en la seva voluntat de diàleg amb Catalunya davant el debat sobiranista que s'ha obert al Principat, i va assegurar que la imposició "no forma part del nostre tarannà". En roda de premsa després de l'última reunió del Consell Executiu abans de l'arrencada de la campanya electoral, el portaveu del Govern, Francesc Homs, es va referir així a les paraules de Mariano Rajoy.

El portaveu del Govern català va assegurar, això no obstant, que no acceptaran "imposicions" i plantejaments que van, segons el seu parer, "contra la història i el signe dels temps". "Que s'aclareixi el senyor Rajoy. No es pot donar una de freda i una de calenta", va dir Homs, qui va assegurar que la intenció del president català, Artur Mas, era obrir un procés de diàleg i negociació amb Rajoy sobre el pacte fiscal però -va dir- "se'ns va tancar la porta".

En aquest context, el portaveu del Govern va insistir: "si hi havia una proposta de diàleg, i diuen que 'no' i ara que 'sí', que s'aclareixin". D'una altra banda, Homs va replicar a Rajoy que la imposició "no forma part del nostre tarannà", i li va preguntar si el Govern està disposat a escoltar "la voluntat" del poble de Catalunya. Respecte a les paraules del dirigent del PP, Carlos Floriano, qui va assegurar dilluns que Mas s'havia convertit en un "risc" i un "perill" per a Catalunya per la seva "deriva" sobiranista, va subratllar que produeixen "tristesa" i que aquesta "escalada verbal no condueix enlloc".

Possible recurs

El cap del Govern, Mariano Rajoy, va assegurar que no li agrada la decisió de cobrar un euro per recepta ja que suposa "pagar dues vegades" i va confiar a arribar a un acord abans de final d'any amb les comunitats que ho han decidit, Madrid i Catalunya, abans de recórrer al Tribunal Constitucional.

Rajoy, en una entrevista a la Cope, va subratllar que ell defensa un sistema sanitari en el qual tothom sigui tractat igual i si ja hi ha hagut un mesura general respecte al pagament de receptes no s'hi pot sumar a això pagar un euro en determinades comunitats.

Va afegir que abans de recórrer al Tribunal Constitucional la mesura de Madrid i Catalunya, el Govern està negociant ja amb la Generalitat i ho farà amb l'Executiu madrileny, presidit per Ignacio González. D'aquest diàleg espera que hi hagi un acord amb tots dos abans de desembre i no calgui, per tant, acudir al Tribunal Constitucional. "Creiem que no és bo. No es pot pagar dues vegades pel mateix", va insistir el cap de l'Executiu. Per la seva banda, el Govern català es va preguntar com explicarà l'Executiu central a la UE la seva decisió, si finalment l'adopta, de recórrer l'euro per recepta de Catalunya i Madrid davant el Tribunal Constitucional (TC), quan el copagament és "habitual" en altres països del nostre entorn.

En roda de premsa després de l'última reunió del Consell Executiu abans de l'arrencada de la campanya electoral, el portaveu del Govern, Francesc Homs, va valorar així les declaracions del president del Govern, Mariano Rajoy, el qual va assegurar que no li agrada la decisió de cobrar un euro per recepta ja que suposa "pagar dues vegades". "De nou, ja s'aclarirà el senyor Rajoy", va postil·lar el portaveu del Govern català, el qual prèviament havia reclamat al president de l'Executiu que "s'aclarís" en la seva voluntat de diàleg amb Catalunya davant el debat sobiranista.