Si CiU, ERC i SI obtenen conjuntament la majoria, què passarà?

Que es barallaran per les cadires (riu). El Govern resultant de les eleccions del 25-N haurà de gestionar la situació del país, el dia a dia i des del primer moment. No s'han de presentar aquestes eleccions com si fossin un plebiscit nacional.

Vostè donaria suport a la convocatòria d'un referèndum?

Nosaltres estem a favor del dret a decidir de tots els pobles, i per descomptat del català. Una altra cosa és que creiem que en aquesta ocasió s'estigui utilitzant per tapar la gestió del govern. Dels governs, perquè tota la polèmica va tan bé al govern català com a l'espanyol. Independentment del dret a decidir, s'han de salvaguardar els drets socials de la població, que avui estan no només amenaçats sinó en precari. Hi ha molts altres problemes en aquest país, per això no em va semblar bé el famós vídeo que volent impulsar la participació electoral només posava èmfasi en la qüestió nacional.

Què pensa de la possibilitat d'una declaració unilateral d'independència?

Que serviria de molt poc, en les actuals cisrcumstàncies no serviria de gaire res. Una altra cosa és el dret a decidir, que ICV defensa. Però ull, també hi ha la necessitat d'evitar que 35 persones perdin la feina cada dia a les comarques gironines o que 35 empreses tanquin a Girona cada mes, com està passant actualment.

Això de Mas és una fugida endavant?

Crec que la manifestació del'11-S s'ha utilitzat per ocultar temes importants de la gestió de Mas. No dic que fos convocada amb aquest motiu, per descomptat, però sí que posteriorment ha tingut aquesta utilitat.

Tota la gent que va acudir a la manifestació reclamava la independència de Catalunya?

Tota segur que no, perquè jo hi era i em manifestava per altres coses.O sigui que almenys n'hi havia una que no (riu). I segur que hi havia mota altra gent en la meva situació. Era una manifestació pel malestar creixent pel tracte que els catalans rebíem de manera permanent. I també contra determinats ajustos. Era una manifestació molt heterogènia.

El molesta que no es parli de retallades, copagaments, desnonaments, etc., perquè la independència centra el debat?

Nosaltres sí que en parlem, i no deixarem de fer-ho durant tota la campanya. És evident que a Mas i Rajoy no els interessa, ja els va bé que el debat se centri en la independència, el referèndum, etc, per així desviar l'atenció. Tant Mas com Rajoy fan el paper d'escolanets d'Angela Merkel, per la seva aplicació dogmàtica de les receptes neoliberals d'aquesta, quan la realitat demostra que ens enfosen encara més. És més, s'està demostrant que hi ha la possibilitat de dur a terme altres polítiques.

Vostè a més és professor. Com valora el moment que està passant l'ensenyament?

Molt malament, és clar. Ha augmentat la quantitat d'alumnes per classe, s'han retallat beques de menjador... la situació empitjora dia a dia. El pitjor del cas és que estic convençut que hi ha altrs llocs d'on es pot retallar, abans de fer-ho en ensenyament o en salut. És fals l'argument que aquestes mesures són conseqüència de la crisi econòmica o dels culpables de torn, que per CiU sempre estan a Madrid. Voldria recordar que CiU va donar suport a les mesures de rescat a la banca i va rebutjar en elseu moment la dació en pagament per evitar els desnonaments hipotecaris. També va donar suprto al PP per tirar endavant la reforma laboral, que ja es veu quins resultats està tenint. No ha evitat, per exemple, que milers d'empreses gironines tanquin ni que creixi l'atur.

Si el 25-N guanya CiU permajoria absoluta les eleccions canviarà alguna cosa?

No crec que canviï gaire res, al meys pel que fa a les seves polítiques. Quan ja no tingui res més per retallar, que farà? A vegades tinc la sensació que acabarem anant a treballar, no ja de franc, sinò pagant (riu).

Potser fer pagar als rics és molt difícil, no?

En absolut, només ha de veure el que s'està fent a França, que no té res a veure amb el que s'està fent aquí. Fixem-nos en la reforma fiscal, que nosaltres estem reclamant des defa temps. Mentre a França Hollande realitza retallades en un 20% i incrementa els impostos als més rics en un 80% per augmentar els ingressos, a Catalynya Artur Mas retalla en un 98% i en el 2% restant augmenta la pressió fiscal als que més estan patint la crisi. Les retallades no són inevitables, perquè hi ha alternatives. La creació d'ocupació -nosaltres presentem un programa per a la creació de 54.000 llocs de treball a Catalunya, 24.000 d'ells vinculats al sector públic- és una de les mesures que poden capgirar la situació. A la vegada, es tractaria d'incrementar la pressió fiscal al sector financer i les indústries contaminants. Jo focalitzaria la creació d'ocupació en els sectors del turisme, comerç, transport i energies renovables.

La probable irrupció de la CUP pot fer mal al seu partit?

No ho sé, però crec que la CUP pot engrescar un sector de l'electorat que potser fins ara no votava. Per tant, no necessàriament ha d'afectar el nostre vot.

Aquest dia vaig veure un reportatge sobre les circunstàncies dels inicis del nazisme: atur, pobresa, nacionalismeexacerbat, búsqueda d'enemis foranis, culpabilització de la immigració...

Efectivament les condicions són molt semblants, si bé s'ha de freconèixer que no idèntiques i que els temps han canviat molt. De tota manera, hem d'intentar barrar al pas a alternatives poc democràtiques que es vulguin aprofitar de lasituació. Quan la gent té tantes necessitats no raona bé, i és suficient que aparegui algú amb la paraula màgica per engresacar-la. És perillós.

I gent que es queda sense casa...

El tema de l'habitatge és brutal, amb els desnonaments per raons hipotecàries hem arribat a un punt dramàtic. La pregunta seria de què serveix el parlament, de què serveix un govern si no és capaç de posar fre situacins com aquestes, si no pot impedir que la gent acabial carrer. O si tampoc pot impedir que el 30% de la població estigui en risc de pobresa. Dit això, no confio en absolut en els moviments que estan iniciant respecte a solucionar els desnonaments el PP i el PSOE, perquè estan controlats pels bancs.

CiU defensa que les seves retallades són obligades i que mai n'ha fet ni una per motius ideològics.

Això és fals, les polítiques de CiU són per defensar als més poderosos i de clara arrel ideològica, i així els ho dic sempre que puc, en tots els debats. Van donar suport a l'amnistia fiscal i les retallades en la PIRMI, quan a Girona una de cada tres persones ja és pobre i més necessàries són aquestes ajudes. Només cal recordar a Catalunya l'augment de 134.800 aturats, els més de 9.000 desnonaments, la pèrdua de més de 3500 places de professorat i més de 8.000 de personal sanitari, la reducció de més del 78% de les beques d'estudi o l'augment del 43% en les llistes d'espera en la sanitat, per veure a qui afecten les retallades d'aquest govern. Als poderosos segur que no.